Sfântul Pantelimon – luminător al orbilor

Între multele puteri tămăduitoare cu care a fost dăruit Sfântul Mare Mucenic Pantelimon din Nicomidia, se numără și vindecarea orbilor. De fapt, acest dar i-a adus și mucenicia sfântului (în anul 303), care era medic de profesie, dar creștin desăvârșit.

Odată i-au adus sfântului un orb care cerea tămăduire și zicea: „Mă rog ție, miluiește-mă, că nu văd lumina cea dulce; toți doctorii din această cetate m-au căutat și nici un folos nu mi-au adus; ba chiar și cea din urmă zărire ce o mai aveam mi-au luat-o, împreună cu toată averea mea, căci am cheltuit tot. Deci, am luat mai multă vătămare și pagubă, decât tămăduire”.

Sfântul Pantelimon s-a atins cu degetul de ochii orbului, zicând: „În numele Domnului meu Iisus Hristos, care a luminat pe cei orbi, caută și vezi”. Iar orbului i s-au deschis ochii și, umblând el prin cetate, medicii l-au întrebat cum și-a dobândit vederea. Aflând că orbul fusese tămăduit de Sfântul Pantelimon, au uneltit asupra lui și l-au pârât că este creștin. Așa a ajuns sfântul să pătimească și să primească cununa de mucenic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *