„Cel ce crede în Fiul are viaţă veşnică” (In. 3, 36)

În Duminica a VII-a după Cincizecime, Preacuviosul SILUAN (Șalari), starețul mănăstirii Curchi, aflat în mijlocul credincioșilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

După citirea pericopei evanghelice de la Matei IX, 27-35, despre vindecarea a doi orbi și a unui mut demonizat, a rostit un cuvânt de învățătură.

„Pericopa evanghelică care s-a citit în această duminică, ne prezintă o situație foartea grea, dar care, din fericire, are un sfârșit plin de bucurie datorat Mântuitorului Iisus Hristos.

Evanghelia duminicii de azi, ne propune spre cugetare alte două vindecări săvârşite de Domnul Hristos. De data aceasta doi orbi, cerându-I cu credinţă izbăvire lui Iisus, au fost vindecaţi, iar unui mut, care avea demon, la insistenţele celor apropiaţi, Domnul i-a dezlegat graiul, şi acesta a putut vorbi.

După ce i-a vindecat pe cei doi orbi, „Iisus le-a poruncit cu asprime, zicând: „Vedeţi, nimeni să nu ştie”. Mântuitorul dă dovadă de smerenie.

Orbii din Evanghelia de astăzi au credinţă cu adevărat mântuitoare, care angajează adâncul sufletelor lor, inima, deoarece îl recunosc pe Hristos şi îndeplinesc cuvintele Sfântului Ioan Evanghelistul: „Cel ce crede în Fiul are viaţă veşnică” (In. 3, 36).

Ei chiar dacă nu-l vedeau pe Hristos, credinţa din inima lor i-a făcut să-L simtă pe Fiul lui Dumnezeu, care le-a grăit apoi: „După credinţa voastră, fie vouă!”. Sfânta Evanghelie din duminica a VII-a după Cincizecime, ne arată cât de importantă este virtutea credinţei.

Să ne ajute bunul Dumnezeu să respectăm întotdeauna Cuvântul Său și să arătăm și noi credința cea adevărată, a subliniat Preacuviosul Părinte SILUAN”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *