Vlad Filat, Preşedintele PLDM a aprins o lumânare în ziua pomenirii „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” la mănăstirea Curchi

  Cu toate ca e luna noiembrie și bruma ar trebui sa fie stăpâna dimineții, Dumnezeu face ca ziua de pomenire a Sf. Mare Mucenic Dimitrie să fie una cu totul deosebită. De la răsăritul soarelui se înțelege că nu va fi o zi de toamnă târzie, ci una de început de septembrie cu mult soare și căldură afară, dar mai ales în sufletele credincioșilor.

  Se face ziua deosebită la Mănăstirea Curchi îndeosebi pentru faptul că îl sărbătorește pe ocrotitorul ceresc Sf. Dimitrie, căruia îi este închinat sf. lăcaș de iarnă. Biserica ridicată de înaintașii noștri la 1844 în amintirea primei bisericii de lemn închinată Sfântului Mucenic.

  Slujba de priveghere din ajun și acatistul i-au pregătit pe monahi și închinătorii veniți la mănăstire pentru evenimentul central al zilei. Liturghia a fost oficiată de către un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Preacuvioșia Sa părintele Arhimandrit Siluan (Șalaru), starețul acestui sfânt așezământ monahal.

  Rugăciunile smerite către Bunul Dumnezeu și către Sf. Dimitrie din cadrul liturghiei, au fost succedate de predica Preacuviosului Părinte Stareț – cuvânt de zidire, mesaj de meditare asupra remodelării vieții spirituale și îndemn de urmare martirică în Biserica lui Hristos.

  În după amiaza zilei am fost onorați cu vizita Excelenței Sale, Domnul Vlad Filat, un bun prieten și un mare purtător de grijă al Sfântului Așezământ.

  Vizita a avut loc drept scop familiarizarea cu mersul lucrărilor la pictarea interiorului Catedralei Mănăstirii, dar și cu lucrările în desfășurare de restaurare a fostei reședințe mitropolitane – lucrări ctitorite de dl Filat.

  Cu prilejul celor 240 ani de la prima atestare documentară a Mănăstirii Curchi s-a decis finisarea picturii Catedralei, a lucrărilor de restaurare a vechii reședințe mitropolitane și a Trapezei cu biserica Sf. Cruci .

  De asemenea, către sfințirea Catoliconului și a edificiilor menționate, se dorește a fi lansată cartea despre istoria Mănăstirii Curchi și a filmului cu același generic, la care se lucrează la moment.

  La final i-am mulțumit Bunului Dumnezeu, Preacuratei Stăpâne de Dumnezeu Născătoarei și Sf. Mucenic Dimitrie pentru protejarea divină.

  Părintele Stareț și obștea monahală au mulțumit și au exprimat profundă recunoștință ctitorilor și le-au dorit ajutor de la Dumnezeu întru binele Țării și al Credinței Dreptmăritoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *