Slujirea arhierească a Preasfințitului Siluan, Episcopul Orheiului, la Mănăstirea Țigănești

Vineri, 26 ianuarie 2024,  în ziua pomenirii Cuviosul Irinarh Zăvorâtul din Rostov, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii Țigănești din r-nul Strașen s-a aflat Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Preasfinției Sale i-au coliturghisit Arhim. Irinarh (Costru), Starețul Mănăstirii Țigănești, care în această zi și-a sărbătorit Ocrotitorul cceresc, alături de un sobor de preoți și diaconi.

La această slujbă au participat mulțime de pelerini, printre care și numeroși fii duhovnicești ai Preacuviosului Arhimandrit Irinarh, care au venit să se bucure alături de părintele-duhovnic, în ziua sărbătoririi sfântului ocrotitor.

În această zi facem pomenirea Sfântului Cuvios Irinarh Zăvorâtul, Pustnicul din Rostov în Rusia. Acesta se născu în familie de plugari din părţile Rostovului primind la botez numele sfântului prooroc Ilie.

Încă din fragedă copilărie înclina către o viaţă evlavioasă, spunând părinţilor şi preotului satului că el are să fie călugăr. După moartea tatălui său, se ocupă împreună cu mama şi cu un frate al său de negoţ până la vârsta de 30 de ani când părăsi lumea şi merse la Mănătirea Sfinţii Boris şi Gleb, de pe Ustia, unde primi îngerescul chip cu numele Irinarh, slujind în primii ani ca paraclisier. Avea mare evlavie la chipul Mântuitorului răstignit pe cruce în faţa căruia se ruga adesea să afle ce cale să apuce. Primind răspuns tainic, se zăvorî în chilie, făcăndu-şi rost de un lanţ lung de trei stânjeni cu care se legă de scaun. La sfatul fericitului Ioan – cel poreclit „chivăra mare”, fiindcă purta pe cap un fel de „căciulă” de fier – îşi făcu rost de o sută de cruciuliţe pe care le atârnă de lanţuri, nevoindu-se astfel vreme de 6 ani. Pentru multe aspre şi îndelungate nevoinţe, cuviosul primi darul vederii duhovniceşti cu care ajută pe mulţi credincioşi.

După încheierea Sfintei Liturghii a fost oficiat un Tedeum, la finalul căruia Preasfințitul Siluan a adresat cu un cuvânt de zidire către cei prezenți. «Venim la Biserica pentru a primi har peste har, așa cum au procedat Sfinții, așa după cum a fost cu Sfântul Irinarh. Un Sfânt care a trecut prin numeroase încercări, așa după cum se întâmplă și în Biserica de astăzi. Biserica lui Hristos este una care ne cheamă pe toți deopotrivă la pace și rugăciune. Să rămânem în Biserică, ca să putem merge împreună spre Patria Cerească». Totodată a transmis mesajul de felicitare și binecuvântare a Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, pentru Arhimnadritul Irnarh, în ziua cinstirii Sfântului ocrotitor.

La finalul Serviciului divin, Vlădica Siluan a venit cu un cuvânt de felicitare către omagiat, urându-i Arhimandritului Irinarh viață îndelungată și continuitate întru realizarea lucrărilor bineplăcuteşi mulţumindu-i, mai ales pentru munca jertfelincă pe care o depune la mănăstirea Țigănești.

La rândul său, Părintele Arhimandrit Irinarh i-a mulțumit Preasfinției Sale pentru rugăciunile comune către Bunul Dumnezeu și Sfântul Irinnarh, și tuturor credincioșilor pentru că au împărtăşit bucuria acestei sărbători.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *