Sfântul Ierarh Nicolae – personalitate unică în spiritualitatea ortodoxă

„Îndreptător credinţei şi chip blîndeţii, învăţător înfrînării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai cîştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Nicolae, roagă-L pe Hristos-Dumnezeu să se mîntuiască sufletele noastre”. (Troparul Sf. Ier. Nicolae)

Îndreptător credinţei, Chip blândeţii, Învăţător înfrânării, Sărăcia de bunăvoie, Smerenia, Plinitor Evangheliei, Slujitor poporului, Izbăvitorul celor nevinovaţi, Slujitor tainic pe toate aceste mari calități și multe alte virtuți le-a avut Marele Ierarh Nicolae, Făcătorul de minuni. Vom arăta în continuare motivele care au dus la atribuirea Sfântului Nicolae fiecare din aceste virtuți creștine.

  1. Îndreptător credinţei: Nicolae a suferit închisoare în timpul lui Diocleţian (sec. al IV-lea); a zdrobit capiştile idoleşti din Mira și l-a mustrat pe ereticul Arie.
  2. Chip blândeţii: El este asemănat cu Moise „cel mai blând dintre oameni”, deoarece mustră nedreptatea săvârşită de ighemonul Evstatiei și împacă poporul dintr-o cetate cu soldaţii care i-au jefuit.
  3. Învăţător înfrânării: Irh. Nicolae a supt doar din sânul drept al mamei – miercurea şi vinerea se alăpta, iar după naştere a stat în picioare trei ore și mânca o data pe zi, şi atunci seara.
  4. Sărăcia de bunăvoie: A împărțit averea sa săracilor, purta o vestimentaţie simplă şi viețuia într-o locuinţă modestă. De asemenea Sfântul Nicolae aprecia foarte mult darurile izvorâte din sărăcie: în acest sens avem relatată minunea ce s-a întâmplat cu covorul.
  5. Smerenia: A scăpat pe nişte egipteni care s-au rugat lui, iar atunci când aceștia îl caută în biserica sa, el se ascunde de ei.
  6. Plinitor Evangheliei: Sfântul l-a întrupat pe Hristos în el prin urmarea fidelă a vieţii Mântuitorului Iisus Hristos.
  7. Slujitor poporului: A avut o vedenie în care Hristos îi zice: „Nicolae, să intri în nevoinţa poporului, dacă doreşti să fii de Mine încununat”. A făcut mai multe minuni, printre care: — izbăvirea de la înec a unui credincios şi aducerea lui în casă cu hainele ude; — aducerea din robie a lui Vasile fiul lui Agricola care fusese răpit de saracini; — aducerea vasului cu grâne din Italia din timpul secetei, ș. a.
  8. Izbăvitorul celor nevinovaţi: I-a eliberat pe cei trei bărbaţi acuzaţi pe nedrept de ighemonul Evstatie și a descoperit nevinovăţia celor trei voievozi acuzaţi de eparhul Avlavie.
  9. Slujitor tainic: Majoritatea cunoaștem cum Sfântul Nicolae le-a izbăvit pe cele trei fete de la prostituţie, faptă făcută în taină. Tot în mod tainic aduce daruri copiilor. La fel și pe noi ne-a făcut tainici următori ai lui….

 

Sfinte Părinte Ierarhe Nicolae, Omule al lui Dumnezeu şi credincioasă slugă a Domnului, bărbatul doririlor, vasul cel ales, stâlpul şi întărirea Bisericii, al Împărăţiei moştenitorule, nu înceta a te ruga pentru noi către Domnul. Amin.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *