Slujire arhierească în prima sâmbătă din Postul Mare la Mănăstirea Curchi

În prima sâmbătă din Postul Sfintelor Paști, numită și Sâmbăta Sfântului Teodor Tiron, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar Mitropolitan a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gura de Aur la Mănăstirea Curchi.

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Teodor Tiron şi în prima sâmbătă din Postul Mare, această zi purtând numele de Sâmbăta Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron. Este o zi de serbare a acestui sfânt pentru minunea pe care a făcut-o în timpul împăratului Iulian Apostatul pentru creştinii din Constantinopol. Această zi este cunoscută şi ca „sâmbăta colivelor” tocmai datorită acestei minuni.

“În timpul domniei tiranice a împaratului Iulian Apostatul, acesta a poruncit să se stropească cu sângele animalelor sacrificate idolilor toate produsele vândute pe piața cetății imperiale, pentru a întina astfel prima săptămână din Postul Mare al creștinilor. Dar mucenicul Teodor s-a aratat în vis arhiepiscopului de atunci, Eudoxie (360-369), descoperindu-i planul lui Iulian și sfătuindu-l să fiarbă graunte de grâu (kolva) și sa le distribuie locuitorilor Constantinopolului pentru ca aceștia să nu meargă să cumpere de la piață. Fiind astfel izbăviți de întinăciunea idolatriei grație acestui mucenic surpător al idolilor, arhiepiscopul a poruncit credincioșilor să serbeze în fiecare an, la încheierea primei săptămâni a Postului Mare, un praznic care să comemoreze acest eveniment. Aceasta primă sâmbăta e, așadar, ocazia unei duble bucurii: încheierea primei perioade a postului și prăznuirea mucenicului,” ne spune Ieromonahul Makarios Simonopetritul.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți Preasfințitul Siluan, a vorbit despre perioada Sfântului și Marelui Post, care ar trebui să reprezinte pentru noi, o adevărată renaștere duhovnicească. Totodată, Ierarhul Orheiului a menționat și despre minunea săvârșită de Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron: „Biserica a rânduit amintirea acestei minuni la început de Post, oferindu-ne un sprijin în lupta pe care o avem de dus fiecare, un sprijin pe calea postirii și a nevoințelor. Dumnezeu nu ne lasă singuri, ci mereu ne oferă ajutorul Său, spre întărire și vindecare, în special prin Sfintele Taine, care oferă fiecărui credincios care le primește harul nevăzut al Sfântului Duh.

Cinstirea Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron în prima sâmbătă a Postului Mare, pe lângă martiriul lui din 17 februarie, este o adevărată încununare a acestei zile. Pomenirile pentru cei adormiţi se vor face, începând cu această zi, în fiecare sâmbătă din Postul Sfintelor Paști, până în sâmbăta lui Lazăr sau a Floriilor.

La finalul slujbei numeroși credincioşi s-au împărtăşit cu Sfântul Trup şi Sânge al Mântuitorului Hristos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *