Și ne dăruiește nouă împărtășirea cu acestea, ca printr-însele, fii ai luminii să ne facem…” Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite la Mănăstirea Curchi

În dimineața zilei de vineri a primei săptămâni din Postul Mare, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite împreunată cu vecernia, în Biserica „Sf. Ier. Nicolae” a mănăstirii Curchi înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Având în vedere că Postul Mare este un timp al înfrânării și al căinței, iar Liturghia un timp al bucuriei, Părinții Bisericii au decis că în cazul în care sunt credincioși care doresc să se împărtășească și în cursul săptămânii, să se oficieze Liturghia Darurilor. Astfel, a fost alcătuit un ritual de împartasire cu Sfintele Daruri sfințite mai înainte, adică sfințite la Liturghia Sfântului Ioan Gura de Aur sau a Sfântului Vasile cel Mare, care se săvârșește sâmbăta și duminica. Sfintele Daruri sunt asadar, sfințite la aceste Liturghii, sunt păstrate pe Sfânta Masa, iar în cursul săptămânii, atunci când se săvârșește Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, noi ne împărtășim cu aceste daruri.

La final , s-a citit canonul Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, s-a binecuvântat coliva. Această rânduială se săvârșește în amintirea minunii pe care a săvârșit-o Sfântul Teodor în vremea lui Iulian Apostatul.

„Căci iată, Preacuratul Lui Trup și de viață făcătorul sânge, în acest ceas intrând, va să se pună înainte pe această masă de taină, fiind înconjurat în chip nevăzut de mulțimea oștirilor îngerești. Și ne dăruiește nouă împărtășirea cu acestea, ca printr-însele, luminându-ne cu ochiul gândului nostru, fii ai luminii și zilei să ne facem.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *