«… Sfințește sufletele și trupurile noastre ale tuturor, cu sfințire neștearsă…» Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite la Mănăstirea Curchi

În dimineața zilei de miercuri, a primei săptămâni din Postul Mare, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite împreunată cu vecernia, în Biserica „Sf. Ier. Nicolae” a mănăstirii Curchi înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Liturghia specifică Postului Mare este cea a Darurilor înainte sfinţite, care este alcătuită de Sfântul Grigorie Dialogul, Episcopul Romei. Această liturghie se oficiază numai în postul ce ne pregăteşte pen­tru sărbătoarea pascală. Dacă Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur şi cea a Sfântului Vasile cel Mare sunt euharistice, cea a Darurilor înainte sfinţite este o vecernie cu rânduială de împărtăşire cu Sfintele Taine sfinţite la liturghia euharistică precedentă.

Motivul pentru care nu se săvârşeşte Liturghia obişnuită în zilele de rând ale Postului Mare este incompatibilitatea dintre caracterul luminos al Liturghiei şi sobrietatea postului. Însă deoarece avem nevoie de întărire pe acest itinerar al postului, Biserica a rânduit ca în zilele de luni până vineri să se săvârşească o slujbă specială pentru împărtăşire.

„Căci iată, Preacuratul Lui Trup și de viață făcătorul sânge, în acest ceas intrând, va să se pună înainte pe această masă de taină, fiind înconjurat în chip nevăzut de mulțimea oștirilor îngerești. Și ne dăruiește nouă împărtășirea cu acestea, ca printr-însele, luminându-ne cu ochiul gândului nostru, fii ai luminii și zilei să ne facem.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *