Sfântul Mare Kneaz Vladimir – prilej de aleasă bucurie duhovnicească la mănăstirea din Horăști

Mănăstirea Sfântul Mare Kneaz Vladimir a îmbrăcat straie de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorul ceresc.

La ceas de aleasă bucurie duhovnicească, în mijlocul credincioșilor s-a aflat Preacuviosul Părinte Arhimandrit Siluan (Șalari), Starețul Sfintei Mănăstiri Curchi și Exarhul mănăstirilor din cuprinsul Mitropoliei Moldovei, care a săvârșit cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Părinte Mitropolit Vladimir în altarul de vară al mănăstirii Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Împreună cu Părintele Exarh au  coliturghisit și PC Părinte Arhimandrit Nectarie, Starețul Mănăstirii Horăști, PC Părinte Arhimandrit Nicodim, Starețul Mănăstirii Hadâmbu (Iași, România), PC Părinte Arhimandrit Arsenie, Starețul Mănăstirii Vlădiceni (Iași, România), PC Părinte Arhimandrit Porfirie, Starețul Mănăstirii Sireți, PC Părinte Protosinghel Cristofor, Starețul Mănăstirii Piatra Sfântă – Tărâța (Iași, România) și un numeros sobor preoțesc atât din țară, cât și din străinătate.

Numeroși credincioși veniți din Chișinău și din împrejurimi au luat parte la hramul mănăstirii, rugându-se alături de cler și de obștea monahală și aducând laude și cântări Sfântului Mare Kneaz Vladimir, Ocrotitorul ceresc al acestui sfânt așezământ monahal.

La sfânta și dumnezeiasca liturghie au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților centrale și locale, teologi, ctitori, persoane culturale, printre care și Ex-Președintele Republicii Moldova, dl Vladimir Voronin, unul din întemeitorii și ctitorii principali ai acestei mănăstiri, zidite în cinstea Sfântului Kneaz Vladimir, Ocrotitorul Ceresc al Excelenței Sale.

Priveliștea încântătoare a acestui măreț eveniment  și atmosfera de rugăciune și evlavie care s-a simțit în timpul sfintei liturghii ne-a făcut să ne simțim ca și solii Împăratului Vladimir care au participat ca trimiși ai săi la liturghia ortodoxă din Catedrala Sf. Sofia din Constantinopol.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhimandrit Siluan (Șalari) a pus la inima creștinilor cuvânt de învățătură și zidire duhovnicească, dorindu-le spor pe calea mântuirii și năzuințelor sufletești. Ca delegat, Părintele Exarh a transmis mesajul Înalt Prea Sfințitului Vladimir, adresând felicitări cordiale conducerii Sfintei Mănăstiri, cât și d-lui Președinte Vladimir Voronin.

După ce au luat cuvânt și oaspeții de peste hotarele țării, Arhimandritul Nectarie, Starețul Sfintei Mănăstiri Horăști a mulțumit tuturor pentru prezență și rugăciune și a invitat pe toți cei prezenți la o agapă frățească.

Sfinte Mare Kneaz Vladimir roagă-L pe Domnul Dumnezeu să păzească și să ocrotească toate bisericile creștine, toate țările creștine și pe toți oamenii de vrăjmașii văzuți și nevăzuți! Amin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *