PS Siluan, Episcopul Orheiului, a liturghisit în Duminica Învierii fiicei lui Iair la Mănăstirea Curchi

În Duminica a XXIV-a după Rusalii (a Învierii fiicei lui Iair ), Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, vicar mitropolitan, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi, înconjurat de preoții slujitori ai așezământului monahal.

Suntem cu Domnul Hristos în cetatea Capernaum, după ce fusese aproape dat afară din ținutul Gadarenilor de niște locuitori la fel de ingrați ca mulți dintre noi, cei de astăzi, care privim cu nesaț către bunurile materiale, mai degrabă decât spre mulțimea de daruri și vindecări primite de Sus.

Aici, Evanghelistul Luca înregistrează două minuni, cu totul ieșite din comun, pe care Domnul le-a săvârșit asupra naturii umane: vindecarea femeii bolnave de 12 ani de hemoragie și învierea fiicei mai-marelui sinagogii.

Și noi ne asemănăm cu această copilă, înviată de Domnul Hristos, pentru că devenim asemenea morţilor prin păcatele care le săvârşim. Şi atunci El ne prinde de mână şi ne zice: ţie îţi poruncesc, scoală-te!

„Oamenii din ziua de azi L-au pierdut pe Dumnezeu ca punct de reper și nu-și mai pun nădejdea în marea Sa milostivire. Ei își plâng de milă și dau vina pe Dumnezeu, Care singur este Bun, iar atunci când se abat asupra lor necazuri și năpaste, ei rup orice legătură cu Singurul care ar putea să-i izbăvească din moarte,” ne spune arhim. Zaharia Zaharou.

Chiar dacă oamenii uită despre acest adevăr, cu toții vom trece de la moarte, la viață, de noi depinde însă cum va fi această nouă viață. Meditând la cele viitoare părintele Simeon Kraiopolous, menționează: „Și după cum a înviat El vom învia și noi. Ceea ce este Hristos după înviere, aceea va deveni și omul atunci când se va uni cu Hristos. Nu este doar un om bun. Creștin înseamnă un mic Hristos. În cele din urmă, pe fiecare dintre noi Hristos îl face ceea ce este El însuși. Nu doar ne povățuiește dinafară, El vine înlăuntrul nostru și ne ia în Sine, ne unim cu El și devenim asemenea Lui. Asemenea lui Hristos încă din această viață. Ne vom întregi în viața de dincolo.”

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, PS Siluan a subliniat faptul că Învierea fiicei lui Iair, dimpreună cu celelalte învieri relatate în Sfintele Evanghelii, îl arată pe Hristos ca stăpânitor al vieții și al morții, dar și importanța credinței pentru fiecare dintre noi „Fiecare dintre noi ne atingem de Mântuitorul Hristos atunci când ne apropiem pentru a primi Sfintele Taine. Dacă o facem cu credință și evlavie, putem să primi vindecarea trupească și sufletească. Să rămânem alături de El, că ne fie sprijin și îndrumător pe calea vieții” – a menționat Preasfinția Sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *