Prea Cuviosul Părinte Arhimandrit Siluan (Șalari) a oficiat Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sf. Treime” din s. Lucașeuca, r. Orhei

În ziua pomenirii Sf. Ierarh Spiridon al Trimitundei, PC Părinte Arhimandrit Siluan (Șalari), Starețul Sfintei Mănăstiri Curchi și Protopop de Orhei, a săvârşit cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și a întregii Moldove, slujba Sfintei Liturghii în biserica cu hramul „Sf. Treime” din s. Lucașeuca, r. Orhei.

În această deosebită zi, când Biserica îl celebrează pe unul dintre stâlpii Ortodoxiei, marele Ierarh Spiridon, parohul bisericii Prot. mitr. Iulian Rață a avut un dublu prilej de sărbătoare. În urmă cu zece ani sfinția sa a fost hirotonit în treapta de preot, învrednicindu-se de înalta slujire sacerdotală.

Alături de Părintele Protopop a coliturghisit și PC Părinte Arhimandrit Filaret (Cuzmin), Starețul Sfintei Mănăstiri Căpriana, Prot. Mitr. Victor Mihalachi, Protopop de Strășeni, precum și alți clerici veniți pentru o rugăciune comună.

În cuvântul de învățătură pe care l-a adresat credincioșilor, PC Părinte Arhimandrit Siluan a vorbit despre rolul și lucrarea sfinților în viața creștinilor, axându-se pe viața de Dumnezeu plăcutului Ierarh Spiridon, Făcătorul de Minuni.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Protopop, dimpreună cu soborul preoțesc, a oficiat un Te-Deum de mulțumire, după care a adresat un cuvânt de felicitare parohului bisericii Prot. mitr. Iulian Rață:

„Preoția este un mare dar făcut oamenilor de Dumnezeu, or, tocmai mulțimea împlinirilor pe plan pastoral-misionar, social, cultural sau material din anii păstoririri sfinției voastre în parohia Lucașeuca, constituie o mărturie concretă a faptului că Dumnezeu, prin Harul cel mântuitor și de viață făcător al Sfântului Duh, împlinește lucrarea sfințitoare, mântuitoare și ocârmuitoare, prin slujitorii Săi, în ciuda numeroaselor lipsuri materiale, ducând, precum odinioară, Biserica Sa la limanul cel lin al mântuirii, într-o lume care a pierdut adesea reperele creștine.

Vă rugăm, așadar, să primiți din partea noatră, în această zi aniversară, cele mai călduroase urări de sănătate și de putere duhovnicească, pentru a duce mai departe, cu roade la fel de bogate, întru mântuire, greaua sarcină care Vi s-a încredințat – preoția lui Hristos, jertfelnică, atot-iertătoare și sfântă” a menționat PC Părinte Arhim. Siluan.

Totodată, Părintele Siluan a transmis și un mesaj de felicitare din partea ÎPS Mitropolit Vladimir,  iar cu acest prilej, cu binecuvântarea Întâistătătorului, pentru munca depusă cu dragoste și conștiinciozitate, părintele Iulian a fost decorat cu ordinul „Meritul bisericesc”, gr. II, cu speranța că și de acum înainte își va dedica activitatea pentru binele și propășirea Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Primarul localității dl Vasile Scripnic  a venit cu un cuvânt de felicitare, după care i-a înmânat Părintelui Paroh o diplomă de merit, pentru munca rodnică pe care a realizat-o părintele Iulian în parohia Lucașeuca.

În încheiere, Părintele Paroh a mulțumit din suflet, atât Părintelui Protopop, confraților slujitori, autorităților locale, cât și tuturor credincioșilor pentru susținere, pe tot parcursul slujirii sale la Altarul Domnului, o cruce deloc ușoară care poate fi purtată doar cu ajutorul Domnului și a rugăciunilor celor din jur, alături de turma încredințată spre mântuirea sufletului și dobândirea Împărăției celei Cerești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *