Mesajul de condoleanţe al Preasfințitului Siluan, Episcop de Orhei, în legătură cu trecerea la cele veşnice a Prot. Mitr. Teodor Cerescu

Îndurerată şi greu încercată familie Cerescu,

Iubiți credincioși,

Cu multă durere în suflet am aflat de trecerea la Domnul a unui slujitor devotat şi statornic al Bisericii noastre Ortodoxe din Moldova – protoiereul mitrofor Teodor Cerescu, parohul bisericii „Sf. Ier. Nicolae” din satul Niculăieuca, raionul Orhei.

După absolvirea studiilor teologice la Chițcani și Chișinău, părintele Teodor a fost hirotonit în ziua de 3 iunie 1990 în treapta de diacon, iar mai apoi la data de 12 iulie în același an, a fost hirotonit în treapta preoțească.

Pe parcursul activității sale pastorale Părintele Teodor și-a îndeplinit sârguincios misiunea preoţească, ducându-și crucea cu smerenie și evlavie. A fost iubit de familie, confrații slujitori, cât și de credincioșii pe care i-a păstorit cu multă dragoste părintească.

Pentru meritele deosebite în pastorație i-a fost acordat de către ÎPS Mitropolit Vladimir dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschide până la „Heruvic”, la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită în mănăstirea Hirova, la data de 15 octombrie 2016. Părintele Teodor a fost martor la redeschiderea mănăstirii în anul 1990, cu statut de parohie, sfinția sa fiind numit atunci duhovnic-administrator al acesteia, funcție pe care a deținut-o până în anul 2014.

În aceste momente triste pentru toţi cei ce l-au cunoscut, adresăm tuturor un cuvânt părintesc de mângâiere sufletească şi îi încredinţăm de întreaga noastră compasiune. Pierderea pământească a unui slujitor, părinte și om drag este grea, însă nu trebuie să ne lăsăm răpuşi de tristeţe, ci să rămânem cu amintirea luminoasă a celui care nu mai este printre noi, trăind cu speranţa învierii și a vieții veșnice.

Avem convingerea că dragostea sa pentru Dumnezeu şi mântuirea sufletească a biruit moartea, iar binefacerile sale îl însoţesc la această Mare Trecere, alături de nevrednicele noastre rugăciuni. Cunoscând râvna duhovnicească a părintelui Teodor, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să aşeze sufletul său în ceata drepţilor şi să-i dăruiască odihnă în lumina şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

 

Cu părinteşti condoleanţe pentru familia îndurerată și credincioși,

† SILUAN

Episcop de Orhei,

Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove

*******

Slujba de înmormântare va fi oficiată de un sobor preoțesc din cadrul Vicariatului de Orhei, duminică, 04 noiembrie 2018, începând cu ora 12.00, în biserica „Sf. Ier. Nicolae” din s. Niculăieuca, r-nul Orhei.

După slujba înmormântării cortegiul funerar se va deplasa în localitatea de baștină a părintelui Teodor, satul Mitoc, r-nul Orhei, unde va fi înmormântat în cimitirul din această localitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *