„Mare lucru este încrederea în Dumnezeu”

Astăzi lumea s-a umplut de tot felul de asigurări, dar, fiind depărtată de Hristos , simte cea mai mare nesiguranță pe care o au oamenii contemporani. Și fiindcă asigurările omenești nu-i pot ajuta, aleargă acum să intre în corabia Bisericii ca să simtă siguranță duhovnicească, căci văd cum corabia lumească s-a scufundat.

Dar dacă văd că și în corabia Bisericii intră puțină apă, că și acolo au fost prinși de duhul lumeasc și nu există Duhul Sfânt, atunci oamenii se deznădăjduiesc, pentru că nu mai au de ce să se prindă.

Lumea suferă, se pierde și, din păcate, toți oamenii sunt nevoiți să trăiască în acest iad al lumii. Cei mai mulți simt o mare părăsire, o nepăsare – mai ales acum – din toate părțile. Nu au de ce să se țină. Se împlinește zicala: „Cel ce se îneacă se agață și de un pai”. Aceasta arată că cel ce se îneacă vrea să se prindă de ceva, ca să se salveze. Vede corabia scufundându-se și merge sărmanul să se prindă de catarg.

Dar deși vede corabia în primejdie să se scufunde, nu se gândește că și catargul se va scufunda. Se prinde de catarg și se îneacă mai repede. Vreau să spun că oamenii caută să se sprijine de ceva, să se prindă de ceva. Și dacă n-au credință, ca să se sprijine de dânsa, dacă nu încred în Dumnezeu, încât să se încredințeze complet pe ei înșiși lui Dumnezeu, se vor chinui. Mare lucru este încrederea în Dumnezeu.

Anii pe care îi străbatem sunt foarte grei și foarte primejdioși, dar în cele din urmă va birui Hristos. Veți vedea că vor cinsti Biserica. Numai noi să fim corecți. Vor înțelege că altfel nu o vor putea scoate la capăt. Și politicienii au înțeles că dacă cineva poate ajuta acum în acest azil de nebuni, cum a devenit lumea, aceștia sunt oamenii Bisericii.

Să nu vi se pară ciudat. Politicienii noștrii au ridicat mâinile în sus. Unii au venit și la Coliba mea și mi-au spus: „Călugării trebuie să facă misiune, altfel nu se poate”. Ani grei! Dacă ați ști în ce situație ne aflăm și ce ne așteaptă!…

Bibliografie: Cuviosul Paisie Aghioritul – Cuvinte duhovnicești – I Cu durere și dragoste pentru omul contemporan – Ed. Evanghelismos București – 2003, pp. 25-26.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *