În Duminica a IV-a din Postul Mare, a prăznuirii Cuviosului Ioan Scărarul, PS Siluan, Episcop de Orhei, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Curchi

În Duminica a IV-a din Postul Mare, „a Sfântului Ioan Scărarul”, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Stareț al Mănăstirii Curchi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul oștii monahale de la Curchi.

Duminica aceasta, a IV-a a Postului Mare, este închinată unuia dintre marii sfinți ostenitori ai vieții creștine: Sfântului Ioan Scărarul, cea mai sfântă icoană a unui model de creștin realizat. Biserica ne pune în față în această duminică figura acestui mare ascet pentru a ne aminti acest model de viață petrecut în post și rugăciune și închinat în totalitate lui Dumnezeu, căci în întreaga lui viață de peste 70 de ani n-a făcut altceva decât să-și lucreze sufletul, în așa fel încât să-l apropie cât mai mult de Dumnezeu, dintre care 40 de ani i-a trăit sihăstrește.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, la sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele Arhimandrit Augustin, slujitor al Mănăstirii Curchi, a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat credincioșilor învățătura morală și duhovnicească desprinsă din pericopa evanghelică duminicală, care relatează una din minunile Mântuitorului Iisus Hristos, vindecarea unui fiu lunatic, şi despre viaţa şi învăţătura Sfântului Ioan Scărarul.

„Fie ca marele Cuvios Părinte Ioan Scărarul, împreună cu sfinții 40 de mucenici, să ne fie călăuză sfântă și povățuitor duhovnicesc în acest Post Mare; pildă în fiecare virtute, în rugăciune, dragoste și în toate celelalte virtuți evanghelice; ca fiecare dintre noi să ne construim scara Raiului pe parcursul acestui post și să ajungem la Sfânta Înviere a lui Hristos, la acea desăvârșire a tuturor desăvârșirilor, la bucuria tuturor bucuriilor, și să ne înălțăm sufletele în desfătarea Raiului”. Amin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *