„Iată, Eu îl trimit înaintea feței Tale pe îngerul Meu…” Sfântul Ioan Botezătorul cinstit în rugăciune la Mănăstirea Curchi

„Având împrejurul nostru atâta nor de mărturii, să lepădăm orice povară şi păcatul ce grabnic ne împresoară şi să alergăm cu stăruinţă în lupta care ne stă înainte, cu ochii aţintiţi asupra lui Iisus, începătorul şi plinitorul credinţei.” (Evr. 12, 1-2)

În ziua pomenirii Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, 11 septembrie 2020, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar Mitropolitan, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

Sărbătoarea Tăierii cinstitului cap al Sfântului Ioan Botezătorul este una în care se ţine post, indiferent de zilele săptămânii, din cauza felului în care a avut loc această moarte mucenicească, şi anume, un ospăţ al lăcomiei şi desfrânării trupului. Un ospăț care duce la o crimă atroce.

Sfântul Ioan Botezătorul nu L-a propovăduit pe Hristos cu jumătăţi de măsură. Hristos era însăși viaţa lui, era în inima lui. Viaţa lui era o viaţă pentru Hristos. „Cel ce are mireasă este mire, iar prietenul mirelui, care stă şi ascultă pe mire, se bucură cu bucurie de glasul lui. Deci această bucurie a mea s-a împlinit. Acela trebuie să crească, iar eu să mă micşorez”, ne spune Sf. Ev. Ioan, redând cuvintele Sf. Ioan Botezătorul. Aceasta este dragostea desăvârşită: să te identifici cu Cel, pe care îl iubești. Cu viața lui, gândurile lui. Comportamentul lui devin conţinutul vieţii tale.

În Sfântul Ioan avem cea mai dreaptă înţelegere a ceea ce înseamnă Mântuitorul Hristos pentru noi: Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel Ce ridică păcatele lumii. Personalitatea Sfântului Ioan Botezătorul este una pilduitoare pentru noi, cei de astăzi, în sensul în care exemplul său în căutarea celor duhovnicești trebuie să rămână grăitor, în pofida ofertelor atât de generoase ale lumii acesteia. Sfântul Ioan ne îmbie în primul rând la bucuria doririi și a aflării Împărăției lui Dumnezeu, dacă ne dorim această Împărăție…

Fie ca sfintele sale rugăciuni să se preamarească și să se înalțe pentru noi, pentru ca să ne întărească și ajute să nu ne abatem și noi de la calea pocăinței și a mărturisirii Adevărului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *