„Hristos Se naşte, slăviţi-L! Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L!” Nașterea Domnului prăznuită la Mănăstirea Curchi

Hrănitor S-a născut, Cel mai bogat, ca să-i hrănească pe cei flămânzi, nu cu pământ, ci cu cer – cu trupul Său ceresc şi cu sângele Său de foc. Iubitor de oameni S-a născut, Cel mai mare, ca să-i strângă la pieptul Său şi să îi învieze prin dragoste pe orfanii Săi cei nenumăraţi, ce îndelung au mers din mormântul vieţii în mormântul morţii. Descoperitor S-a născut, Cel mai mare, ca să tragă vălul şi să descopere muritorilor nemuritoarea împărăţie a cerurilor. (Episcop Nicolae Velimirovici)

În ziua marelui praznic al Nașterii Domnului, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și al întregii Moldove, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie praznicală la biserica cu hramul „Sf. Ierarh. Nicolae”, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

”Iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Că vi s-a născut azi Mântuitor, Care este Hristos Domnul, în cetatea lui David”. Astăzi putem primi o bucurie unică, de natură dumnezeiască, ce cunoaşte trepte de intensitate pe măsura pregătirii noastre de a o primi.

Dragostea cu care Pruncul Iisus ne atrage spre El ar trebui să producă în suflet o bucurie mai presus de tot ceea ce este pământesc. În preajma Lui, inima omului îşi pierde atracţia către cele trecătoare. Pătrunsă de Harul Duhului Sfânt, se mişcă spre stări superioare de simţire şi cunoaştere faţă de cele din planul lumesc…

„Nașterea Domnului ar trebui să nască regenerarea noastră duhovnicească. Dacă nu simțim acestea, înseamnă că Iisus nu s-a născut pentru noi și este un lucru îngrozitor să sărbătorim Nașterea lui Hristos, fără să simțim propria noastră renaștere. Este ca și cum am sărbători nașterea unui copil care lipsește de la naștere,” ne spune Mitropolitul Ierotei de Nafpaktos. Un mic pas în acest sens ar trebui să facem la fiecare rugăciune, la fiecare liturghie și sărbătoare.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, corul Sf. Mănăstiri Curchi a susținut un concert de colinde. Numeroși credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine, ca o încununare a bucuriei sărbătorii Întrupării Domnului.

Preasfințitul Siluan a dat citire Pastoralei la Nașterea Domnului a Întâistătătorului Bisericii noastre, ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, adresată clerului, cinului monahal şi drept-măritorilor creştini.

Ierarhul Orheiului le-a dorit tutor celor prezenți o sărbătoare cu și alături de Hristos, Cel care să le schimbe și lumineze viețile.

Copiii care au fost prezenți la slajba praznicală au primit cadouri din partea Mănăstirii.

„Hristos Se naşte, slăviţi-L! Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L! Hristos pe pământ, înălţaţi-vă! Cântaţi Domnului tot pământul, şi cu veselie, lăudaţi-L, popoare, că S-a preaslăvit.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *