„Fiţi următori ai lui Hristos!” Liturghie arhierească de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel la Mănăstirea Curchi

Vă îndemn, deci, fraţilor, pentru îndurările lui Dumnezeu, să înfăţişaţi trupurile voastre ca pe o jertfă vie, sfântă, bine plăcută lui Dumnezeu, ca închinarea voastră cea duhovnicească, Şi să nu vă potriviţi cu acest veac, ci să vă schimbaţi prin înnoirea minţii, ca să deosebiţi care este voia lui Dumnezeu, ce este bun şi plăcut şi desăvârşit. (Rom. 12, 1-2)

În ziua prăznuirii Sfinților Slăviților Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

În timpul sfintei Liturghii, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, PS Siluan a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul Ştirban Vitalie.

Îi prăznuim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, unul a fost „pironit pe cruce”, iar celălalt „a murit de sabie”, și ne-au lăsat propria lor pildă, ca să știm ce reprezintă viața creștină. Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este mărturia cea mai evidentă a lucrării lui Dumnezeu în viața oamenilor. Acești apostoli au dus o viață asemănătoare, au vărsat sângele lor împreună, amândoi au dobândit coroana cerească și au făcut din această zi o zi sfințită pentru toți creștinii. Amândoi au călcat pe urmele lui Hristos până în moarte, luptând lupta cea bună, păstrând credința și încre­dințându-se în mâinile Dumnezeului Atotțiitor.

Apostolii ne însuflețesc, ni-L fac pe Dumnezeu prezent, pentru că L-au primit și au trăit în Sfântul Duh. Troparul sărbătorii de astăzi ne spune că Apostolii Petru și Pavel au fost arătați învățători ai lumii, întâi-șezători pe scaun printre apostoli și printre sfinți și că mijlocesc pentru noi, dăruind pace în inimile noastre și mila lui Dumnezeu.

Pe cei ce împreună cu oamenii s-au arătat mai înainte, îngereşte cugetând, şi acum cu îngerii fiind, cu cântări îngereşti şi lui Dumnezeu cuviincioase, să lăudăm pe întâistătătorii, ca pe cei ce sunt izbăvitorii sufletelor noastre, cântând: Bucuraţi-vă, Petre şi Pavele, apostolilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *