De sărbătoarea Icoanei Maicii Domnului de la Poceaev PS Siluan, Episcop de Orhei, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Saharna

„Apărătoare Doamnă, a popoarelor creştine şi a ţării noastre de toţi ştiutăizbăvitoare, cântări de laudă îţi aducem noi, credincioşii, adunaţi pe sfântul tău munte, iar tu, ca ceea ce ai negrăită milă, o, Stăpână Născătoare de Dumnezeu, sănu lepezi rugăciunile noastre înălţate înaintea chipului tău celui făcător de minuni,ca întru umilinţa inimii să te lăudăm: Bucură-Te, lauda Poceavului, nădejdea şi mângâierea a toată lumea!”

Sâmbătă, 05 august 2023, de sărbătoarea Icoanei Maicii Domnului de la Poceaev, cu binecuvântatea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfânta Treime” din Saharna. Preasfinției Sale i-au coliturghist Arhimandritul Adrian (Baciu), starețul mănăstirii, un sobor de preoți și diaconi. La slujba praznicală au participat numeroși creștini.

În cadrul serviciului divin, Episcopul Vicar dimpreună cu slujitorii coliturghisitori, s-au rugat Bunului Dumnezeu, cerând mijlocirea Maicii Domnului, pentru pacea și liniștea țării, pentru întărirea poporului drept-măritor în credință, nădejde și dragoste.

După Liturghie, PS Siluan, înconjurat de soborul preoțesc, a oficiat un Tedeum și a transmis mesajul de binecuvântare al ÎPS Mitropolit VLADIMIR, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova. După care s-a adresat către cei prezenți cu un cuvânt de zidire în care a vorbit despre istoria Icoanei Maicii Domnului de la Poceaev, care este una dintre cele mai cinstite sfinte icoane în toată lumea slavă. „Ei ne adresăm în încercări și ispite, pe ea o chemăm în ajutor când puterile noastre împuținează Ei ne plângem când ne cuprinde nesiguranța pentru ziua de mâine. Spre ea plecăm genunchii, când viața ne pune întrebări, la care nu putem găsi răspuns. Creștinul aleargă la Maica Domnului mereu, știind că va primi sprijin și ajutor. Și astăzi ne-am adunam la Mănăstirea Saharna pentru a o cinsti și a-i cere sprijinul și mijlocirea. Multe sunt minunile pe care acest chip al Maicii Domnului l-a lucrat, despre acest lucru ne vorbesc și numeroși credincioși care își pleacă genunchii în fața ei. Să o rugăm pe Maica Domnului să aducă liniște în lume, să aducă pace, să risipească orice ură și vrăjmășie care apare între popoare. Să primim dragostea ei de mamă, exprimată prin rugăciunile sale pentru noi, dar să ascultăm și îndemnurile ei, care ne cheamă să ne apropiem mai mult de Hristos, să-L cinstim și să trăim după poruncile Lui,” a menționat Preasfinția Sa.

Maica Domnului deschide inimile oamenilor atunci când aceștia îi adresează gândurile și cererile lor, când își pun toată nădejdea în ajutorul necon­diționat al Fecioarei Maria, care este totodată mamă a tuturor. Rugăciunea către Maica Domnului curăţă sufletul de patimi și izbăvește din primejdii, unește mintea cu dumnezeirea, luminând-o și făcând-o sălaș al Duhului Sfânt, aducând omenirii darul Acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *