Cuvânt de învățătură despre „Iubirea aproapelui”

Cât despre aproapele nostru, Dumnezeu ne-a lăsat următoarea poruncă care nu este greu de împlinit: „Câte voiți să vă facă vouă oamenii, asemenea și voi faceți lor” (Mt. 7,12). Vezi, dar, că nu a adus nimic nou, ci doar ceea ce a cerut și mai înainte legea naturală? Căci, spune El, așa cum dorești să se poarte cu tine oamenii, să te porți și tu la fel cu ei.

Vrei să fii lăudat? Laudă și tu. Vrei să nu te fure? Să nu furi nici tu. Vrei să fii cinstit de ei? Cinstește-i și tu. Vrei să fii iubit? Iubește și tu. Nu vrei să auzi nimic rău vorbindu-se despre tine? Nu vorbi nici tu de rău pe nimeni. Bagă de seamă, El nu a spus: „Câte nu voiți să vă  facă vouă oamenii nici voi să nu le faceți lor”, ci: „Câte voiți”. Și așa cum sunt două căi care ne conduc spre virtuți, dintre care una este îndepărtarea patimilor, iar alta practicarea virtuților, Hristos ne-o propune pe ce-a de-a doua.

Prima a arătat-o când a spus: „Ceea ce urăști tu însuți, aceea nimănui să nu faci”(Tobie 4, 15); iar pe ce-a de-a doua ne-a arătat-o cu precizie când a spus: „Câte voiți să vă facă vouă oamenii și voi să faceți lor”. Mai există o cale. Care? Mă vei întreba tu. Să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți (Mt. 22, 39).

Ce poate fi mai ușor ca împlinirea acestei porunci? A urî este greu și ține de nelinește, pe când a iubi este ușor și comod. Dacă Dumnezeu ar fi spus: „Voi, oamenii, să iubiți animelele”, o astfel de poruncă ar fi greu de împlinit. Dar, când ne îndeamnă să ne iubim unii pe alții, ce greutate am putea întâmpina aici?

Această legitate o întâlnim și la lei și la lupi, căci înrudirea lor stabilită de natură îi îndeamnă să se țină aproape unii pe alții. Și ce îndreptățire am putea avea noi, dacă nu-i vom iubi pe cei de un sânge cu noi, ca atunci când îmblânzim leii să-i obișnuim să trăiască pe lânga casele noastre?

Părintele Ieronim din Eghina spunea: „Vrei să iubești oamenii? Iubește-l pe Hristos și vei vedea cât îi vei iubi pe oameni, chiar dacă nu vrei. Dragostea care vine din dragostea lui Hristos este dragoste puternică și veritabilă. Iubește-l pe Hristos”!

Pr. Evgheni Șestun – Familia Ortodoxă, București 2006, pp.33,34.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *