Slujire arhierească în Duminica dinaintea Botezului Domnului la Mănăstirea Curchi

Biserica Ortodoxă s-a aflat astăzi, 2/15 ianuarie 2017, în Duminica întâi din acest an nou civil (pe stil vechi), numită și duminica dinaintea Botezului Domnului.

La Mănăstirea Curchi cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Episcopul de Orhei și Vicarul Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, Preasfințitul Părinte Siluan, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

Și în această duminică, ca de fiecare dată, obştea sfintei mănăstiri l-a întâmpinat cu multă bucurie și s-a rugat alături de ierarhul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

În cuvântul de învățătură pe care l-a adresat credincioșilor prezenți la Sfânta Euharistie, Preasfinția Sa a explicat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii.

„Prin pericopa evanghelică de astăzi, a arătat Preasfinția Sa, Sfânta noastră Biserică ne pregătește pentru slăvitul praznic al Botezului Domnului, atunci când prin primirea botezului pocăinței de la Ioan, Mântuitorul își începe opera de mântuire a lumii, învățându-ne și arătându-ne prin aceasta exemplu de adevărată smerenie și ascultare. Botezul Sfântului Ioan Proorocul era cel al pocăinţei cu apă și reprezenta o prefigurare a celui în duh, în numele Sfintei Treimi – BotezulBisericii Noului Legământ.”

De asemenea, Episcopul de Orhei a vorbit credincioșilor și despre însemnătatea slujbei de sfințire a Aghiasmei celei Mari, care se va săvârși în ajunul și în ziua Praznicului Bobotezei, îndemnându-i pe credincioși să o aibă în casele lor spre curățirea sufletelor și a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfințirea caselor și spre tot folosul de trebuință.

În încheiere, Preasfinția Sa a îndemnat credincioșii să se pregătească sufletește pentru întâlnirea marelui Praznic al Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, invitându-i pe toți să participe la slujbele Sfintei noastre Biserici din această perioadă liturgică deosebită a anului bisericesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *