Slujire arhierească în Duminica a IX-a după Cincizecime la Mănăstirea Curchi

„Când avem ca temelie nădejdea în Dumnezeu, atunci suntem întemeiaţi pe piatră şi chiar dacă vor sufla vânturile şi vor cădea ploi, nu ne vor doborî. Dar când ne întemeiem pe nădejdea în strădaniile noastre, temelia noastră se află pe nisip şi atunci uşor vom cădea.” (Arhim. Efrem Filoteitul)

In Duminica a IX-a după Cincizecime, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

Evanghelia din această Duminică, cea a „umblării pe ape”, se încadrează din punct de vedere al textului Scripturii îndată după Evanghelia de Duminica trecută, îndată deci după înmulţirea pâinilor şi săturarea celor cinci mii de oameni, în acelaşi capitol 14 al Evangheliei de la Matei şi începe cu versetul 23, terminându-se la versetul 34. Fragmentul de astăzi ne transpune într-o realitate cu care ne confruntăm fiecare dintre noi. Sunt nenumărate momentele din viaţa noastră în care credem că este cazul să capitulăm, să renunţăm la luptă. Valurile vieţii sunt atât de puternice, încât ajungem la concluzia lăuntrică că totul este în zadar. Că se scufundă corabia vieţii noastre.

Mântuitorul Hristos întinde mâna Sa tuturor celor care privesc spre El asemenea lui Petru. Atunci când  omul încearcă singur, cu puterile lui, să meargă pe valurile vieții, se scufundă. Sfântul Ioan Gură de Aur tâlcuiește faptul afundării lui Petru astfel: „Coborându-se Petru din corabie, a pornit-o spre Iisus. A biruit primejdia cea mare, marea, dar a fost biruit de una mai mică, vântul! Așa e omul! De multe ori reușește în fapte mari, dar e înfrânt în cele mici… La fel și Petru. Frica de furtună era încă puternică în sufletul lui, totuși a îndrăznit să pășească în apă; dar în fața bătăii vântului n-a mai putut să se țină, cu toate că era aproape de Hristos”.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți Ierarhul Orheiului a vorbit despre importanța credinței și rugăciunii. „Fragmentul Evanghelic din această Duminică se referă la fiecare dintre noi. Fie că ne regăsim printre persoanele care au venit la Mântuitorul Hristos pentru a-i asculta învățătura, și au fost hrăniți și săturați din cele 5 pâini și doi pești, fie că regăsim printre ucenicii Săi care ne înspăimântăm de furtunile și valurile vieții, care ne înconjoară. Având puțină credință, de cele mai multe ori uităm să privim către ținta vieții noastre – Hristos și ne înecăm între griji, probleme și necazuri. Principalul îndemn al acestul pasaj evanghelic, este să rămânem în rugăciune. Rugăciunea este cea care ne va ajuta și întări, ne va sprijini șă mergem pe marea învolburată a vieții ca pe uscat, ținuți de mână și mereu întăriți de Dumnezeu”, a menționat Preasfinția Sa.

Totodată, PS Siluan i-a felicitat pe toți cu Sărbătoarea Scoaterii Sfintei Cruci, pe care o prăznuim în această zi le-a dorit tuturor un post binecuvântat, cu fapte bune și cu mult folos duhovnicesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *