Slujba Pasiei oficiată de PS Siluan, Episcopul Orheiului, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, în seara zilei de Duminică, 26 martie 2023, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei a săvârşit slujba Pasiei (Acatistul Sfintelor Patimi) la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău. Alături de Preasfinția Sa s-au rugat Secretarul mitropolitan Prot. mitr. Vadim Cheibaș, slujitorii Catedralei și numeroși creștini.

În taina Crucii, noi aflăm dragostea neţărmurită a Creatorului pentru oameni, Cel care are grijă de făpturile Sale. Cu toate că omul a căzut fiind neascultător faţă de Dumnezeu, cu toate că ne-am înstrăinat de Părintele nostru Cel ceresc, iar prin această îndepărtare minţile noastre s-au întunecat cu cele lumeşti, iar inimile noastre s-au răcit şi nu pot să se înfierbânte cu lacrimile dragostei pentru El, Dumnezeu iese în întâmpinarea noastră, El preferă să ne iubească până la sacrificiul suprem, întrucât El a iubit lumea atât de mult încât L-a dat pe Fiul Său, Iisus Hristos, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică (Ioan 3, 16).

Crucea presupune aşadar sacrificiu, dăruire şi iubire jertfelnică, iar în Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos noi Îl rugăm: „Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Duhul Tău, pe care l-ai încredințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin harul Tău”.

Credinţa noastră în puterea Crucii dă sens vieţii şi astfel înţelegem că participarea noastră la taina Crucii presupune, pe de o parte, asumare cu devotament a credinţei, iar pe de altă parte, mărturisirea publică a lui Hristos într-o lume care fără Hristos nu ar fi cunoscut decât moarte şi suferinţă. În taina Crucii se descoperă taina Învierii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *