Sfinții Arhangheli prăznuiți prin Liturghie arhierească la biserica din cartierul Slobozia Doamnei, or. Orhei

„Pe căpeteniile îngerilor Treimii, pe Mihail şi Gavriil, să-i lăudăm noi toţi, iubitorii de praznic, care ne acoperim cu aripile amândurora şi din nevoile cele de multe feluri ne izbăvim; unuia grăind: Bucură-te, slujitorule al Legii, iar altuia zicând: Bucură-te, îngere al darului!”

În ziua prăznuirii Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, şi al celorlalte Puteri Cereşti fără de trupuri, Preasfinţitul Siluan, Episcop de Orhei, având binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din sectorul Slobozia Doamnei,  Orhei.

În dimineața zilei, Ierarhul Orheiului a fost întâmpinat de către parohul bisericii Prot. Mitr. Serghei Stângaci, clericii Vicariatului de Orhei, oficialitățile locale și de mulțimea credincioșilor.

Această este una deosebită pentru credincioșii parohiei, deoarece Sfinţii Arhangheli sunt ocrotitorii cerești ai Bisericii lor.

Alături de comunitate la sărbătoarea hramului au fost prezenți președintele raionului, dl Dinu Țurcanu și primarul mun. Orhei dl Pavel Verejan, care au împărtășit împreună cu credincioșii în rugăciune bucuria sărbătorii.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Preasfinţitul Siluan a evedențiat rolul și importanța sfinților îngeri în iconomia mântuirii și în viața fiecărui credincios:

„Sărbătoarea de astăzi este expresia evlaviei pe care credincioşii o au faţă de mesagerii lui Dumnezeu şi ocrotitorii oamenilor. Arhanghelii au misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari ale lui Dumnezeu, de a descoperi proorociile cele înalte ale îngerilor şi prin ei oamenilor. Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, împreună cu toate cetele îngereşti sunt apărătorii noştri, care se străduiesc să ne ajute întru mântuirea noastră. Astfel, trebuie să ne rugăm să ne fie alături în cele ce ne sunt de folos. Fiecare creştin trebuie să aibă o evlavie faţă de îngerul său păzitor. Aşa cum la slujbe ne rugăm împreună cu îngerii, este bine să nu uităm că sunt alături de noi şi în viaţa de zi cu zi.”

După Sfânta Liturghie a urmat procesiunea de înconjurare a bisericii și un Te — Deum de mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite.

În încheiere Ierarhul a ținut să mulțumească părintelui paroh pentru invitație, dar și preoților slujitori și întregii adunări binecredinciose pentru prezență.  Preasfinții Sa i-a felicitat, cu prilejul zilei onomastice, pe toți cei care poartă numele Sfinţilor Arhangheli, dorindu-le multă sănătate, lungime de zile și împlinirea dumnezeieștilor porunci. La rândul său, părintele paroh  Prot. Mitr. Serghei Stângaci a mulțumit Arhiereului pentru prezența și slujirea arhierească în mijlocul comunității în ziua hramului Bisericii.

„Aşa precum voia Ta, Doamne, este făcută de îngeri, acolo sus, tot astfel să se facă aici pe pământ în mine, Doamne!” (Sfântul Chiril al Ierusalimului)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *