Sfântul Sava cel Sfințit prăznuit la Mănăstirea Curchi

În această însemnată zi, cu prilejul prăznuirii Sfântului Sava cel Sfințit, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, PS Siluan Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Credincioșii prezenți la serviciul divin, au înălţat cântări de laudă lui Dumnezeu și Sfântului Cuvios Sava cel Sfințit, totodată spovedindu-se și primind Preacuratele Taine ale Lui Hristos.

În cuvântul Său de învăţătură, PS Siluan a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Sava – ctitorul monahismului palestinian.

„Sfântul Sava este considerat una dintre cele mai importante figuri, un mărturisitor al dreptei credinţe. Sfântul Sava este numit ,,cel Sfințit” pentru că a fost hirotonit preot și rânduit îndrumător al tuturor sihaștrilor din Palestina.

El este un neîncetat rugător înaintea lui Dumnezeu. Prin cinstirea Sfântului Cuvios Sava cel Sfințit, noi de fapt îl cinstim pe Dumnezeu, care este minunat întru Sfinţii Săi”.

Sfântul Sava – vestit ca făcător de minuni, în biografiile scrise de ucenici săi fiind consemnate numeroase fapte minunate. Un povățuitor și învățător multor călugări, și a așezat tipicul sfintelor slujbe pe care îl urmează până astăzi Biserica Ortodoxă.

La final, PS Siluan Vicar, i-a felicitat pe toţi cei ce poartă numele de Sava, dorindu-le ani mulţi cu sănătate.

La ieşirea din biserică, credincioşii prezenţi şi-au exprimat bucuria duhovnicească şi au primit arhiereşti binecuvântări.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Arhieresc „Flacăra” al Mănăstirii Curchi, dirijat de Dl. Dumitru Buga.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *