Sfântul Mare Mucenic Gheorghe cinstit în rugăciune la Mănăstirea Curchi

Sfinții sunt creștinii cei mai desăvârșiți, care s-au sfințit în gradul cel mai înalt cu putință prin exercitarea credinței în Domnul Iisus Cel înviat și veșnic viu. Ei sunt singurii adevărați nemuritori din neamul omenesc, pentru că trăiesc cu toată ființa lor în Cel înviat și nici o moarte nu are stăpânire asupra lor. Întreaga lor viață este din Hristos. (Sfântul Iustin Popovici)

Cu prilejul cinstirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de biruință, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, a oficiat Sfânta Liturghie  la Mănăstirea Curchi.

Pentru Sfântul care merge spre mucenicie, dragostea lui pentru Hristos este mai presus de durere, de aceea o şi neutralizează. Mucenicii simţeau sabia călăului mai dulce decât arcuşul vioarei. Când dragostea pentru Hristos se înmulţeşte, atunci mucenicia este prăznuire.

Mucenicii mergeau la moarte ca la nuntă. Pentru ei faptul de a-şi da viaţa pentru Hristos nu însemna altceva decât o logodire cu El. Asemenea a fost și martiriul Sfântului Gheorghe, cel care L-a iubit pe Hristos mai mult decât propria viață. El a trăit cu trupul și sufletul cuvântul Sfântului Apostol Pavel: „Nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile, nici înălţimea, nici adâncul şi nici o altă făptură nu va putea să ne despartă pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru!” (Rom. 8, 38-39)

Nu ajunge să sărbătorim praznicul Sfântului Gheorghe. Trebuie să fim devotaţi învăţăturii şi Învierii Mântuitorului Hristos, făcându-ne urmași vrednici ai Sfântului Gheorghe. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este recunoscut de către întreaga creştinătate ca fiind Purtătorul de biruinţă, cel care, prin luptă susţinută de dragoste, a reuşit să ofere, un preţios exemplu de luptă asupra păcatului, asupra neadevărului și a tot ceea ce ne poate despărți de Dumnezeu.

Slujba praznicală s-a încheiat cu un Tedeum către Dumnezeu și Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, În continuare Episcopul Siluan a adresat un mesaj de felicitare cu prilejul sărbătorii, dorindu-le tuturor ca Sfântul Mucenic Gheorghe să le devin un exemplu de trăire a credinței, de curaj și de dragoste față de Dumnezeu.

Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *