Sfântul Ierarh Nicolae, chipul desăvârşit al păstorului celui bun, cinstit la Mănăstirea Curchi

Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinţi ai lumii. Episcop al cetăţii Mira din Lichia, cu moaştele la Bari, Sf. Nicolae este cinstit în întreaga lume.

La data de 9/22 mai, de sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului ierarh Nicolae din Mirele Lichiei în oraşul Bari, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

Sfântul Nicolae reprezintă bucuria iubirii care revelează natura iubirii Sfintei Treimi, a bunătăţii lui Dumnezeu faţă de făptura umană, ce nu cunoaşte margini. Sfântul Ierarh a fost și rămâne ajutorul celor sărmani, mângâietorul celor necăjiţi, ocrotitorul şi sprijinitorul celor nedreptăţiţi, izbăvitorul celor în primejdie, tuturor părinte şi pildă de urmat. Biserica, ni-l recomandă ca model şi pildă vrednică de cinstire, pentru duhul său de sărăcie şi milostenie care i-a imprimat o adâncă asemănare cu Mântuitorul Hristos, Milostivul prin excelenţă.

Biserica îi zugrăveşte atât de expresiv portretul spiritual moral: „Îndreptar al credinţei şi chip al blândeţii, învăţător al înfrânării, te-a arătat turmei tale adevărul faptelor, pentru aceasta, ai câştigat: cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Nicolae, roagă-L pe Hristos să mântuiască sufletele noastre.”

Dupa Liturghie s-a oficiat înconjorul Bisericii și un Tedeum de mulțumire către Sfântul Ierarh Nicolae, căruia ăi este închinată una dintre bisericile așezământului monahal.

În predica sa, Episcopul Siluan a vorbit despre modelul de viaţă şi jertfă duhovnicească reprezentat pentru credincioşi de Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul de Mira Lichiei. „Sfântul Nicolae este un sfânt care este iubit și apreciat de toți credincioșii. Un ierarh iubitor de Biserică, iubitor al celor pe care i-a îndrumat și păstorit, și în primul rând un ierarh iubitor de Dumnezeu. Pildă de milostivire și generoasă dăruire, Sfântul Nicolae este grabnic ajutător pentru toți cei care îi cer mijlocirea în fața Tronului Ceresc. Urmând exemplul Sfântului Nicolae să tindem și noi ca Dragostea noastră faţă de Dumnezeu, să fie din tot sufletul, din toată inima, cu toată tăria noastră şi cu toată mintea noastră; iar dragostea faţă de aproapele nostru să fie asemenea cu cea faţă de noi înşine”, a menționat PS Siluan.

„Să nu dispreţuim mântuirea noastră şi să nu ne îndreptăţim păcatele prin diferite pricini, spunând că în timpurile de azi nimeni nu mai poate ajunge la sfinţenie. Totul este posibil acum, ca şi în vechime, şi nu numai voinţa singură ne poate urca la acele înălţimi. Să pregătim voinţa. Dumnezeu este gata să ne îndumnezeiască, dar numai cu consimţământul nostru şi nu contra voinţei noastre. Iar noi fugim ca nişte laşi, respingând această fericire.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *