Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Duminica Slăbănogului

În Duminica a IV-a după Paști, numită și a Slăbănogului, Preacuviosul Părinte Siluan (Șalari), starețul mănăstirii Curchi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

După citirea pericopei evanghelice, despre vindecarea slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda, starețul mănăstirii, a adresat credincioșilor prezenți la slujbă un cuvânt de învățătură. Prea Cuvioșia Sa, a explicat că această Evanghelie a fost așezată în perioada de după Paști pentru a ne arăta în chip duhovnicesc roadele Învierii Domnului.

„Evanghelia de astăzi este o Evanghelie a comuniunii. Ne învaţă să purtăm de grijă unii faţă de alţii, să trăim ca fraţii, să nu lăsăm pe nimeni aşa cum a fost lăsat acel slăbănog care, timp de 38 de ani, n-a găsit un om care să-l ajute. Domnul Hristos este pentru fiecare dintre noi, cei slăbănogiți de patimi și de păcate, Omul care ne aruncă în scăldătoarea Sfântului Botez, care ne mântuiește, ne luminează și ne sfințește.

Să învăţăm, ori de câte ori vom auzi clopotul şi vom vedea biserica, să ştim că aceasta este lacul Vitezda, şi aici este omul care, în numele lui Hristos, e menit să slujească, să ajute, să vindece singurătatea, omul menit ca în numele lui Iisus Hristos cel înviat să vă înveţe la rândul său cum să fiţi toţi oameni pentru alţii, ca să nu mai fie pe lume slăbănogi care să se plângă că „nu au om!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *