Sfânta liturghie din a doua zi de Paști la Mănăstirea Curchi

În a doua zi de Paști, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul oștii monahale a Mănăstirii Curchi.

Biserica Ortodoxă se află în Săptămâna Luminată. În zilele care urmează Praznicului Învierii Domnului, toate rânduielile Bisericii sunt speciale. Întreaga expresie liturgică a Ortodoxiei, de la veșmintele slujitorilor și până la imnografie, mărturisește bucuria pascală. În Săptămâna Luminată nu se fac metanii și nu se îngenunchează. Tot în această perioadă, Ușile Împărătești rămân permanent deschise.

În aceste zile, exceptând vinerea, de Izvorul Tămăduirii, când sunt intercalate anumite fragmente de slujbă cu referire la această sărbătoare, pe tot parcursul săptămânii se repetă slujba Învierii, la fel ca în noaptea de Paşti. Fiecare zi este ca o duminică.

„Evenimentul Învierii lui Hristos va rămâne trainic, peste veacuri, tocmai pentru că este real. Este evenimentul cel mai mare al creștinătății. Acesta, așa cum s-a spus, a pecetluit toate câte a făcut și a învățat Hristos de la Nașterea și până la Răstignirea Lui. Și repet că fără aceasta nimic serios nu are sens în lume. Învierea este mobilul și fundamentul vieții noastre, dar și al învierii fiecăruia dintre noi, adică este esența ipostasului nostru”, ne spune Arhim. Timotei Kilifis. Să tindem să trăim în lumina acestei Învieri, pentru că să putem mărturisi și prin viața noastră că Hristos a Înviat. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *