Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la sărbătoarea Tăierii Împrejur cea dupa trup a Domnulului la Mănăstirea Curchi

„Căci în Hristos Iisus, nici tăierea împrejur nu poate ceva, nici netăierea împrejur, ci credinţa care este lucrătoare prin iubire” (Galateni, 5, 6)

În ziua Praznicului domnesc al Tăierii împrejur cea după Trup a Domnului nostru Iisus Hristos și a cinstirii Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului”, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sf. Ierarh Vasile cel Mare la Mănăstirea Curchi.

La opt zile după naştere, Domnul Hristos a primit potrivit Legii vechi, tăierea împrejur ca să ne scape de greutatea Legii şi să ne înveţe tăierea împrejur cea duhovnicească a minţii şi a inimii, cea curăţitoare de tot păcatul. Acum vedem plinătatea smereniei Domnului, căci la naştere a luat trupul nostru, iar acum ia asupra-Şi însăşi trupul de păcat al nostru, ca să ne înveţe deplina smerenie, cea curăţitoare de tot păcatul.

„Ce sens are acest lucru? Așa cum spun troparele noastre, Vechiul Legământ și teologia noastră, Tăierea împrejur a lui Hristos a fost pentru noi un tip. Adică Hristos a purtat trupul nostru în așa fel, încât să nu-l mai poată lepăda și să ne poarte cu El în nesfârșitele veacuri. Dumnezeu a făcut ceea ce am făcut și noi oamenii: S-a supus la cele mai înjositoare ritualuri ale Legii, ca să ne spună: „Unde ai căzut tu, vin și Eu. Unde ești rușinat tu, vin și Eu să fiu rușinat împreună cu tine. Numai și numai să simți că și în iad, în mijlocul leilor, și în dureri, și în întristări sunt și Eu, Dumnezeul tău..”, ne spune arhim. Emilianos Simonopetritul.

Tot astăzi prăznuim pe marele Vasile, unul din cei mai mari ierarhi ai Bisericii şi stâlp al Ortodoxiei. De aceea, în această zi în cinstea Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește Liturghia care îi poartă numele și care este alcătuită de către el și se săvârșește de 10 ori pe an.

La final, PS Siluan, Episcop de Orhei, i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la Sfânta Liturghie și i-a îndemnat să urmeze Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, vrednic slujitor şi bun păstor al Bisericii lui Hristos. Totodată Preasfinția Sa i-a semănat pe toți cu grâu și dulciuri, dorindu-le tuturor un an nou cu bucurie, sănătate și cu belșug în toate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *