Să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru toate! În Duminica a XXVII-a după Cincizecime PS Siluan, Episcopul Orheiului, a liturghisit la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

„Gura ce mulţumeşte pururea primeşte binecuvântare de la Dumnezeu; şi în inima ce petrece în mulţumire se iveşte harul.” (Sfântul Isaac Sirul)

În Duminica a XXVII-a după Cincizecime (a Vindecării celor 10 leproși), cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău.

La Sfânta Liturghie s-a citit Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca 17, 12-19.

Nerecunoştinţa despre care ne vorbește fragmentul evanghelic din această Duminică, este un mare păcat. „Au nu zece s-au curăţit? Dar cei nouă unde sunt?”, îl întreabă Mântuitorul pe leprosul care se întorsese ca să-I mulţumească. Hristos nu pentru Sine a cerut recunoştinţă de la cei zece leproşi, pentru ei înşişi, căci recunoştinţa le-ar fi fost lor de folos.

Despre faptul că recunostința este o faptă rară la oameni, ne spune și Sfantul Ignatie Briancianinov: „În unele boli trupești se bagă de seamă o dispoziție capricioasă inexplicabilă. La fel se întâmplă și in bolile sufletești. Adeseori, binefacerile seamanî în cel ce le-a primit un simțâmânt de urî neimpăcată, inverșunată, față de cel ce le-a săvârșit. Atât de des întâlnești această ciudățenie potrivnică firii încât de aici a luat naștere în popor o zicătoare: “N-ai hrănit, n-ai adăpat, vrăjmaș nu ți-ai căpatat”. Puternică este otrava păcatului, cu care suntem otrăviți: cei atinși de ea sunt în stare să urască nu doar pe oamenii care le-au făcut bine, ci și pe Dumnezeu, precum au și dovedit prin nenumărate fapte”.

Iar Sfântul Luca Luca al Crimeei ne spune că Hristos, când i-a vindecat pe cei zece leproși, știa că nouă dintre ei se vor arăta nerecunoscători, dar chiar și așa, i-a vindecat pe toți. Și-a revărsat mila nemărginită asupra tuturor – și vrednici, și nevrednici. Și-a dat viața și pentru păcătoși, și pentru nerecunoscători. EI a suferit pe Crucea de pe Golgota de dragul nostru, al tuturor, chiar și de dragul celor care L-au respins, care L-au dat la moarte.

În cuvântul de învățătură, PS Siluan a subliniat faptul că ar trebui să conștientizăm că nu Dumnezeu are ne­voie de mulţumirea noastră, ci trebuie să-I mulţumim lui Dum­nezeu şi oamenilor, pen­tru a ne îmbogăţi duhov­ni­ceş­te şi a creşte în comuniune de dragoste smerită.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al Catedralei Mitropolitane condus de dna dirijor Angela Angheni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *