PS Siluan: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie să ne aprindă dorul și dragostea de Dumnezeu

În ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul spiritual al orașului Orhei și al Catedralei episcopale, la data de 08 noiembrie 2021, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al întregii Moldove, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală  „Sf. Mare Mucenic Dumitru” din orașul Orhei.

Praznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir a unit numeroși credincioși într-o atmosferă de bucurie duhovnicească și rugăciune. La eveniment a fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale, printre care dl Dinu Țurcanu, Președintele raionului Orhei și dl Pavel Verejanu, Primarul de Orhei.

În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit în treapta de diacon tânărul Fală Leonid.

Ne rugăm sfinților, le cerem ajutorul și mijlocirea, însă a-i cinsti pe sfinți înseamnă și a le urma credința lor în Hristos, iubirea lor nețărmuită față de oameni și față de Dumnezeu, nădejdea lor neclintită că viața aceasta poate fi sfințită, curajul și statornicia lor nebiruită cu care au luptat împotriva păcatului.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul Orheiului a vorbit despre cinstirea sfinților, evocând personalitatea Sfântului Mucenic Dimitrie și modelul său de mărturie cu propria viață a dreptei credințe. „Îl cinstim astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul cetății noastre. Un tânăr de viță nobilă, care a moștenit nu doar bogăția părinților, ci ți bogăția credinței dreptmăritoare. Nu l-a înspăimântat moartea, ci a primit mucenecia ca semn al dragostei față de Dumnezeu. A devenit o adevărată stea mărturisitoare și călăuzitoare, pentru toți creștinii. Ne rugăm ca Sfântul Mare Mucenic Dimitrie să ne aprindă și nouă dorul și dragostea de Dumnezeu, să ne ajute ca și noi să-L mărturisim pe Hristos prin viața și faptele noastre,” a menționat PS Siluan.

Slujba praznicală s-a încheiat cu un Tedeum către Dumnezeu și Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, pentru sănătatea slujitorilor, a ctitorilor, a enoriaşilor şi a tuturor celor care în această zi îşi sărbătoresc sfântul ocrotitor. În continuare Episcopul Siluan a adresat slujitorilor și credincioșilor orheieni un mesaj de felicitare cu prilejul celebrării Hramului orașului, dorindu-le tuturor ca Sfântul Mucenic Dimitrie, Ocrotitorul Orheiului să le fie tuturor protector și rugător fierbinte către Dumnezeu.

De asemenea cu un cuvânt de felecitare către cei prezenți s-a adresat primarul orașului Orhei, dl Pavel Verejanu. Prot. Mitr. Rodion Melnic a mulţumit Preasfinției Sale pentru bunăvoinţa de a împărtăşi bucuria hramului catedralei și a orașului.

În continuare Ierarhul Orheiului a depus flori la monumentul  domnitorului Vasile Lupu, aflat în centru orașului. În cadrul manifestărilor dedicate Hramului, Preasfințitului Siluan i-a fost acordat Titlul de cetățean de Onoare a municipiului Orhei, în semn de înaltă recunoștință pentru contribuția esențială în promovarea valorilor creștin-ortodoxe și pentru pronovarea raionului și municipiului Orhei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.