PS Siluan, Episcopul Orheiului, a prezidat Adunarea preoților Vicariatului Orhei

Vineri, 25 noiembrie 2022, în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Ioan Milostivul, arhiepiscopul Alexandriei, a avut loc adunarea ordinară a preoților din Vicariatul de Orhei, care a avut loc în satul Lucașeuca, raionul Orhei.

Prezența evlavioasă și impunătoare a adunării l-a avut în mijlocul ei pe un „Sfânt” al închisorilor comuniste, monahul Valerian GRECU, întemnițat pentru mărturisirea fiebinte și neclintită a lui Hristos. Părintele a încălzit inimile celor prezenți cu istorii mântuitoare, reci și cutremurătoare dar aducătoare de bucurie dumnezeiască. Atunci când trăiești înghețat, înfometat și chinuit trupește dar atât de sătul duhovnicește, având pe HRISTOS alături, Sfântul Trup și Sânge, viața prinde rădăcini, creşte motivația de mărturisire fără temeri și ezitări. Astfel, la onorabila vârstă de 92 de ani, părintele îndeamnă să păstrăm sufletul mereu viu, tânăr și aprins de dorul mărturisirii lui Hristos, străduindu-te să aprinzi și să încălzești inimi și sufletele ale celor suferinzi, încât semenii „să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri.”(Matei 5, 16)

În continuare cunoscutul teolog al timpului, Vasile DANION, prin intermediul comunicării sale a trezit în cei prezenți dorul de cer, vorbindu-ne despre sfinți, viața trăită în sfințenie și virtute, exemple vii și mărturisitoare, necesitatea pătimirii și a suferințelor care răbdate și înfruntate cu nădejde în Hristos, ulterior vor fi soldate cu un dar dumnezeiesc.

Dumnezeu cel plin de iubire și bunătate, să ne învrednicească de o viață curată, trăită cu destoinicie, având lângă noi astfel de mărturisitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *