PS Siluan, Episcopul Orheiului, a oficiat a oficiat slujba Deniei celor 12 Evanghelii la Mănăstirea Curchi

In seara zilei de joi, 02 mai 2024, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei a săvârșit rânduiala Utreniei cu citirea celor 12 Evanghelii ale Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos la Mănăstirea Curchi.

După cum se spune în Sinaxar, în Sfânta şi Marea zi de Vineri se prăznuiesc sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului nostru Iisus Hristos: „scuipările, lovirile peste faţă, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oţetul, piroane­le, suliţa, şi înainte de toate, Crucea şi moartea”.

La Utrenia Specială pentru Sfânta şi Marea Zi Vineri sunt rostite 12 pasaje evanghelice, de la toţi cei patru Sfinţi Evanghelişti, care amintesc de Sfintele, Mântuitoarele şi Înfricoşătoarele Pătimiri ale Domnului Hristos, de la predarea ultimelor învăţături şi a poruncii celei mari a dragostei ucenicilor, după Cina cea de Taină, şi până la punerea în mormânt şi pecetluirea pietrei. Un moment special al acestei sfinte slujbe este scoaterea, în mijlocul sfântului locaş, a Sfintei Cruci.

Evangheliile din seara aceasta ne-au arătat că Mântui­torul Iisus Hristos nu a încetat să iubească pe Dumnezeu şi pe semeni, pe oameni, chiar şi în mijlocul suferinţei Lui.

Această taină a iubirii până la capăt, a iubirii mai tare decât păcatul, decât trădarea, decât lepădarea, decât orice părăsire este taina Crucii, iar în ea se află sămânţa învierii.

La această iubire îndelung răbdătoare a umanităţii lui Hris­tos răspunde iubirea lui Dumnezeu care-L înviază din morţi, pentru că El, ca Om, a murit pe nedrept. El este Dreptul Cel ce va fi înviat de puterea dumnezeiască pentru că iubirea Lui este mai tare decât moartea ca urmare a păcatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *