PS Siluan, Episcopul Orheiului, a liturghisit în Duminica a XXIII-a după Rusalii la Mănăstirea Curchi

În Duminica a XXIII-a după Rusalii Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, vicar mitropolitan, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi, înconjurat de preoții slujitori ai așezământului monahal.

Evanghelia din această Duminică ne prezintă fragmentul de la Luca (8, 26-39) care ne arată faptul că demonii există cu adevărat, că ei au o lucrare prezentă în lume, care de multe ori pune stăpânire peste viețile oamenilor.

„Diavolul e distrugătorul trupului, „un ghimpe în carne”, cum l-a numit Apostolul Pavel (II Corinteni 12, 7). Prin trup se caţără, ca pe o scară, în suflet şi apucă inima şi mintea omului, până le devoră cu totul, le schimonoseşte şi le goleşte de curăţia şi frumuseţea lor dumnezeiască, de înţelegere şi dreptate, de dragoste şi de credinţă, de dorinţă de bine şi de nădejde în bine. Apoi se proţăpeşte în om ca pe un tron al său, îi apucă toate firele sufletului şi trupului în mâinile sale şi omul ajunge să-i fie lui animal de povară, pe care-l călăreşte diavolul, fluier prin care cântă diavolul, fiară sălbatică prin care sfâşie diavolul”, ne spune Sfântul Nicolae Velimirovici.

Demonii sunt foarte periculoși și îi distrug pe cei care cad sub puterea lor.  Însă putere asupra sufletelor noastre le oferim noi, când alegem să ne complacem de bună voie în oroarea păcatului. Dacă preferăm întunericul luminii, Dumnezeu îngăduie să cadăm în puterea răului.  Sfântul Chiril al Alexandriei ne atenționează: „Niciodată nu se va întâmpla ca cei cu dragoste pentru Hristos să le cadă pradă. Nu ni se va întâmpla nici nouă, niciodată, atât timp cât Îi urmăm pașii, evităm neglijarea faptelor bune, ne dorim lucruri care ne fac cinste și care se potrivesc vieții demne de lauda la care ne îndeamnă Hristos prin învățăturile Evangheliei.”

Sfinții Părinți afirmă că diavolul are asupra noastră doar atâta putere cât îi oferim noi. Dumnezeu îi îngăduie diavolului să existe doar pentru a ne putea pune la încercare propria libertate. Însă Dumnezeu nu îngaduie niciodată ca omul să fie ispitit peste puterea lui și fără un scop anume.

În cuvântul de învățătură adresat în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Siluan a subliniat principalele învățături duhovnicești ce se desprind din fragmentul evanghelic. „Cu regret, mulți dintre noi ne asemănăm locuitorilor cetății Gherghesenilor, care L-au alungat pe Dumnezeu de la ei. În loc să-L primim cu smerenie, îi cerem să plece de la noi. Preferăm să ne despărțim de Dumnezeu, decât să primim de la El încercările și greutățile pe care le îngăduie. Numai rămânând alături de Dumnezeu, putem să facem față provocărilor diavolului. Să-L rugăm pe Mântuitorul Hristos să rămână cu noi pentru a ne izbăvi de patimi și a face față duhurilor celor rele”, – a menționat a Preasfinția Sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *