PS Siluan, Episcop de Orhei, a săvârșit Slujba înmormântării Prot. Mitr. Ioan Valuța, Parohul bisericii „Sf. Mare Mucenic Dumitru” din or. Anenii Noi

În dimineața zilei de 3 octombrie 2019,  mulțime de clerici și credincioși s-au adunat la Biserica cu hramul „Sf. Mare Mucenic Dumitru” din or. Anenii Noi, pentru a-l petrece pe ultimul drum pământesc, pe nou-adormitul  Protoiereul Mitr. Ioan Valuța, parohul acestei biserici.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și slujba înmormântării a fost săvârșită, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, de Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan. Alături de Preasfinția Sa a coliturghisit  Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan, Prot. mitr. Pavel Vuluță, Protopop al bisericilor din raionul Drochia,  Prot. mitr. Zosima Toia, protopop al sectorului III, Chişinău și alți preoți din raionul Anenii Noi.

Cântările şi rugăciunile prin care clerul și credincioșii, în frunte cu PS Siluan, l-au petrecut astăzi pe vrednicul Părinte Ioan spre locul de odihnă rânduit până la învierea cea de obşte, exprimă nu doar speranţa şi mângâierea dreptei răsplătiri, ci şi bucuria de-a vedea lumina Mântuitorului nostru Iisus Hristos Cel răstignit şi înviat.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a adresat familiei îndurerate, prietenilor și fiilor duhovnicești ai nou-adormitului Protoiereu Ioan, un cuvânt de întărire și mângâiere. „În acest ceas de vremelnică despărţire până la Învierea cea de obşte, ne rugăm Domnului Hristos, Cel înviat din morţi, să odihnească cu drepţii sufletul adormitului robului Său Protoiereul Ioan, în lumina Împărăţiei Cerurilor, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit, iar familiei îndoliate şi tuturor celor care l-au iubit şi preţuit să le dăruiască mângâiere sufletească.”, a menționat PS Siluan.

După încheierea Rânduielii Prohodului, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, a dat citire mesajului de condoleanțe al ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir, adresat la trecerea în veşnicie a Prot. Mitr. Ioan Valuța.

„Cu pricepere, dăruire şi răbdare, realizând toate cele ce i s-au încredinţat în cei 39 de ani de slujire la Sfântul Altar, Părintele Ioan rămâne în memoria noastră a tuturor slujitorul luptător, dinamic şi evlavios pentru slujirea, trăirea și mărturisirea credinţei în Hristos. (…) Avem convingerea că dragostea sa pentru Dumnezeu şi suflet a biruit moartea, iar binefacerile sale îl însoţesc la această Mare Trecere, alături de rugăciunile noastre” – a fost menționat în mesajul ÎPS Sale, ÎPS Mitropolit Vladimir.

Fie ca Domnul Iisus Hristos Cel înviat să odihnească sufletul său în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi!

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *