PS Siluan, Episcopul Orheiului, a liturghisit în mijlocul credincioșilor parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” din loc. Jora de Mijloc, r. Orhei

Sâmbăta, 25 septembrie 2021, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei și Vicar al Mitropoliei Moldovei, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul credincioșilor parohiei cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” din loc. Jora de Mijloc, raionul Orhei. Slujba de azi a fost prilejuită aniversării a 145 de ani de la înființarea Bisericii din localitate, dar și finisarea lucrărilor de restaurare din interiorul lăcașului sfânt. Cu acest prilej în dimineața zilei, Preasfinția Sa a fost întâmpinat de către Prot. Diomid Boldescu, parohul bisericii.

Înainte de începerea Sfintei Liturghi Ierarhul Orheiului a citit rugăciunea la reînnoirea Bisericii. La eveniment au fost prezenți Președintele Raionului Orhei, Dinu Țurcanu și primarul localității Sergiu Labliuc.

Astăzi este Odovania praznicului Naşterii Maicii Domnului. Pentru a ne ajuta mai bine să trăim și să ne aducem aminte de un eveniment sfânt, începând din secolul IV Biserica a rânduit ca Praznicele Împărătești să fie sărbătorite într-un mod deosebit. Pentru pregătirea sufletească a credincioșilor, aceste sărbători sunt precedate de un timp de pregătire, numite înainte-prăznuire. La încheierea perioadei de după-serbare se prăznuiește Odovania praznicului. Termenul înseamnă „sfârșit”, „dezlegare” sau „încheiere” a sărbătorii. Astfel în această zi rugâciunile și gândurile noastre se îndreaptă către Maica Domnului. Cinstirea Maicii Domnului se concretizează și prin ridicarea de biserici în cinstea Prea Sfintei Nascătoare de Dumnezeu, după cum este și cea din loc. Jora de Mijloc.

„Maica Domnului este Ocrotitoarea noastră la Dumnezeu şi chiar şi numai numele ei bucură sufletul. Or, tot cerul şi tot pământul se bucură de iubirea ei. Lucru minunat şi neînţeles. Ea viază în ceruri şi vede neîncetat slava lui Dumnezeu, dar nu ne uită nici pe noi, sărmanii, şi acoperă cu milostivirea ei tot pământul şi toate noroadele. Şi pe această Preacurată Maică a Sa Domnul ne-a dat-o nouă. Ea este bucuria şi nădejdea noastră. Ea este Maica noastră după duh şi, ca om, e aproape de noi după fire şi tot sufletul creştinesc e atras spre ea cu iubire”, – mărturesește Sfântul Siluan Athonitul despre relația pe care trebuie s-o avem cu Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, a fost oficiat un Tedeum, iar PS Siluan a transmis mesajul de binecuvântare al ÎPS Mitropolit VLADIMIR, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Preasfințitul Siluan, i-a îndemnat pe cei prezenți să se roage cu credință și evlavie Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, căci Ea a fost și rămâne ocrotitoarea și mijlocitoarea noastră a tuturor. „Maica Domnului este modelul desăvârșit de trăire creștină. Ea a dus din pruncie o viață curată, sfântă și plină de roade ale Duhului Sfânt. Preasfânta Născătoare este Mamă după trup a Domnului nostru Iisus Hristos, iar prin dragoste, Mamă a tuturor oamenilor. Să o cinstim cu evlavie și dragoste, să trăim alături de ea bucuria rugăciunii şi nădejdii, neîndoindu-ne de ajutorul şi puterea Maicii Domnului!” – a menționat PS Siluan.

Cu cuvinte de apreciere a venit Președintele Raionului Orhei, Dinu Țurcanu, care a mulțumit Ierarhului Orheiului pentru vizitele arhierești și grija de credincioși. Totadată a apreciat și eforturile depuse de Prot. Diomid Boldescu de a renova sfântul lăcaș.

În  încheiere, Protoiereul Diomid Boldescu a mulțumit Preasfinției Sale pentru pentru bunăvoinţa de a împărtăşi bucuria rugăciunii dimpreună cu credincioșii parohiei, pentru îndemnurile părintești primite și frumoasa slujire liturgică de astăzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *