Prima sâmbătă din Postul Mare, a Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, la Mănăstirea Curchi

„Mari sunt faptele credinţei! În izvorul văpăii ca într-o apă de odihnă Sfântul Mucenic Teodor s-a bucurat. Că în foc cu totul fiind ars, ca o pâine plăcută Preasfintei Treimi s-a adus. Pentru rugăciunile lui, Hristoase Dumnezeule, mântuieşte sufletele noastre.” (Condacul Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron)

În prima sâmbătă a Postului Mare, dedicată Marelui Mucenic Teodor Tiron, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, la Biserica „Sfântul Nicolae” a așezământului monahal.

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Teodor Tiron şi în prima sâmbătă din Postul Mare, această zi purtând numele de Sâmbăta Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron. Este o zi de serbare a acestui sfânt pentru minunea pe care a făcut-o în timpul împăratului Iulian Apostatul pentru creştinii din Constantinopol. Această zi este cunoscută şi ca „sâmbăta colivelor” tocmai datorită acestei minuni.

În urma acestei minuni, arhiepiscopul a stabilit să serbeze în fiecare an, la încheierea primei săptămâni a Postului Mare, sâmbăta Sfântului Teodor. De atunci, în amintirea minunii sfântului, se aduc în sâmbăta aceasta la biserici colive de grâu fiert, fie în amintirea unor sfinţi, fie întru pomenirea celor adormiţi.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți Preasfințitul Siluan, a vorbit despre perioada Sfântului și Marelui Post, care ar trebui să reprezinte pentru noi, o adevărată renaștere duhovnicească. Totodată, Ierarhul Orheiului i-a îndemnat pe cei prezență să se împărtășească mai des, nu doar în Postul Mare, dar pe tot parcursul anului, pentru a primi har, vindecare și putere de la Dumnezeu.

La finalul slujbei numeroși credincioşi s-au împărtăşit cu Sfântul Trup şi Sânge al Mântuitorului Hristos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *