Praznic luminos la Sfînta Mănăstire Curchi

Aleasă bucurie duhovnicească au trăit astăzi, în duminica a XIV – a  după Cincizecime, obștea monahală alături de mulțimea de credincioși sosiți la sfântul așezământ, unul dintre cele mai renumite și mai vizitate așezăminte monahale din țară. În această luminoasă zi, cînd Sfînta Biserică prăznuiește Nașterea Născătoarei de Dumnezeu, mănăstirea Curchi își sărbătorește hramul Nașterii Maicii Domnului, în cinstea căruia a fost înălțat principalul sobor al mănăstirii.

Cu acest minunat prilej, întreaga obște monahală în frunte cu Preacuviosul Părinte Stareț, Arhimandritul Siluan Șalari, Exarh al mănăstirilor din Moldova și Protopop de Orhei, a oficiat în Biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, aducînd mulțumire lui Dumnezeu și Maicii Sale pentru toate binefacerile și cerînd Maicii Domnului să-i acopere și să-i ocrotească și în continuare de tot răul cu cinstitul Ei omofor. Alături de soborul preoțesc al Sfintei Mănăstiri a coliturghisit și Părintele Arhimandrit Irinarh Rusu, duhovnicul – administrator al mănăstirii Hirova.

De asemenea la dumnezeiasca slujbă au participat: primarul localității Curchi, domnul Petru Dogocher, ctitorii și binefăcătorii acestei Sfinte Mănăstiri și, nu în ultimul rînd, zecile de credincioși, care, în ciuda vremii de afară, au venit în număr mare la hramul mănăstirii, aflate în mijlocul codrilor bătrîni ai Orheiului, pentru a găsi liniște și alinare sufletească.

După momentul liturgic al Împărtășirii credincioșilor, Preacuviosul Părinte Stareț Siluan a rostit un cuvânt de învățătură, în care a arătat și accentuat importanța soteriologică a evenimentului Nașterii Maicii Domnului în planul lui Dumnezeu de mîntuire a lumii. De asemenea, Părintele Stareț a menționat pe scurt principalele momente din istoria vieții mănăstirii și lucrările ce s-au realizat pînă în prezent, aducînd alese mulțumiri mai întâi lui Dumnezeu, Preasfintei Sale Maici și tuturor celor ce au contribuit într-o anumită măsură la renașterea și reconstruirea acestui așezămînt.

La final a fost oficiată o solemnă procesiune în jurul mănăstirii, în cadrul căreia, ajungându-se în fața soborului principal al mănăstirii cu hramul Nașterea Maicii Domnului, soborul preoțesc a oficiat un Te Deum. După procesiune Părintele Stareț a felicitat pe toți cu măreața sărbătoare, binecuvântând pe fiecare în dar cu cîte o iconiță a praznicului de astăzi și invitîndu-i pe toți la o agapă frățească pregătită de obștea Sfintei Mănăstiri.

Slujba divină a fost înfrumusețată de minunatele și sublimele cîntări interpretate de către corul bărbătesc Flacăra al acestei mănăstiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *