Mesajul de condoleanțe al PS Siluan, Episcop de Orhei, adresat în legătură cu trecerea la cele veșnice a Stareței Mănăstirii Hirova, Egumena Iraida Bîrcă

Hristos s-a Înălțat!

Am aflat cu multă întristare de trecerea la cele veşnice a Egumenei Iraida Bîrcă, Stareța Mănăstirii de maici Hirova cu hramul „Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul”. Plecarea sa la Domnul constituie o grea pierdere atât pentru obştea Mănăstirii Hirova, cât şi pentru toţi cei care au cunoscut-o şi i-au fost alături pe parcursul vieții sale, în timpul rodnicilor ei nevoințe monahale.

Maica Stareță Iraida, care în acest an a atins frumoasa vârstă de 92 de ani de la naștere, 72 de ani trăiți în mănăstire și 27 de ani de stăreție în fruntea mănăstirii de maici Hirova, a fost model de trăire în cinul monahal.

Aceasta s-a datorat în special faptului că a trecut prin perioada foarte grea și de încercare pentru monahismul din țara noastră, când, în anul 1959, foarte multe călugărițe și călugări au fost obligați să părăsească mănăstirile și să meargă în mijlocul lumii.

Maica Stareță Iraida a prețuit mult mănăstirea pe care a slujit-o și mai ales s-a îngrijit de călugărițe, pentru care s-a rugat și pe care a dorit mult să le vadă din nou în obștea din care au plecat în urma decretului din anul 1959.

Multe valuri și furtuni i-au pus la încercare credința și statornicia acestei starețe smerite, blânde și iertătoare.

Însă, toate aceste necazuri nu au doborât-o, ci au făcut-o mai luptătoare în hotărârea ei de a rămâne alături de călugărițele mănăstirii și de a duce greutatea și asprimea vieții monahale mai departe, speranță pe care a văzut-o realizată în anul 1990, atunci când s-a redeschis străvechea mănăstire Hirova.

Precuvioasa Maică Iraida rămâne pentru noi toți, cei care am cunoscut-o şi prețuit-o, un model luminos, care şi-a dedicat viaţa cinului monahal, având o credință creștină profundă.

Plecarea sa dintre noi înseamnă o grea pierdere, deoarece ea s-a ostenit în chip pilduitor, fiind un model de statornicie, smerenie, ascultare și râvnă pentru slujirea lui Hristos și a Bisericii Sale.

În aceste momente de întristare, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Biruitorul morții şi Domnul vieții, să așeze sufletul roabei Sale Iraida împreună cu drepții, în lumina şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veşnica ei pomenire din neam în neam!

 

Cu părintești condoleanțe pentru obștea Mănăstirii Hirova cu hramul „Sf. Cuv. Simeon Stîlpnicul”,

† SILUAN

Episcop de Orhei,

Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *