Liturghie arhierească în parohia „Nașterea Maicii Domnului” din s. Hârtop, Protopopiatul Florești

În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului și a Icoanei Maicii Domnului ”Potolește întristările noastre”, la data de 7 februarie 2020, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din satul Hârtop, Protopopiatul Florești.

În dimineața zilei Ierarhul a fost întâmpinat de părintele paroh, Prot. Mitr. Serghei Boldirescu, împreună cu familia sa.

Biserica din localitatea Hârtop se alătură numeroaselor sfinte lăcașuri care au spre închinare permanentă o copie a unei icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului. Icoana Maicii Domnului „Potolește întristările noastre” a fost oferită în dar bisericii și se păstrează cu multă evlavie și dragoste în această parohie. Serbării acestei icoane a fost prilejuit programul liturgic și misionar din această zi.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, a fost oficiat un Tedeum de mulțumire în fața icoanei Maicii Domnului. Cu acest prilej de sărbătoare, PS Siluan a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre această icoană făcătoare de minuni și evlavia și dragostea pe care trebuie s-o manifestăm față de Maica Domnului.

„Maica Domnului este ocrotitoarea întregului neam omenesc. Ea este mijlocitoarea noastră către Fiul ei, Mântuitorul Iisus Hristos, pururea rugătoare și apărătoarea tuturor celor mâhniţi şi întristați, a celor pe care nu are cine să-i să-i miluiască și sprijine. Să cerem ajutorul și ocrotirea Maicii Domnului și să o rugăm ca atât prin icoanele închinate ei, cât și prin rugăciunile care se înalță către ea, să ne fie aproape, să ne ajute să devenim mai buni și mai atenți în drumul acestei vieți”, a menționat Preasfinția Sa.

De asemenea în predica sa ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre viața și activitatea Sfântului Ierarh Grigorie Teologul.

În  încheiere, Protoiereul Serghei Boldirescu a mulțumit Preasfinției Sale pentru dragostea și bunăvoința de a împărtăși în rugăciune bucuria acestei zile, îndemnându-i pe creștinii prezenți  să-și păstreze dragoste față de Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, de Dumnezeu și de Biserică.

Ca pe o stea de la Dumnezeu purcezătoare ne-ai arătat cinstită icoana ta, Stăpână a lumii, spre care căutând şi cu inima credincioasă rugându-ne Ţie Născătoare de Dumnezeu, grăim: Tu ne eşti scut nebiruit şi zid nestrăpuns nouă, celor ce strigăm Ţie: Aliluia! (din Acatistul Maicii Domnului Potoleşte întristările noastre)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *