„Lacrimi din ochii mei, Mântuitorule, şi suspinuri din adânc curat aduc Ţie…” Prima zi a Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Mănăstirea Curchi

„Alunecat-am în desfrânare ca David și m-am umplut de noroi; dar Tu, Mântuitorule, spalã-mã și pe mine cu lacrimile mele. Fii mie milostiv, strig Ție ca și vameșul; Mântuitorule, curățește-mã; cã nimeni din cei din Adam n-au gresit Ție, ca mine.”

În prima zi a Postului Mare, în biserici s-a săvârşit Slujba Pavecerniţei, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Celelalte trei părți ale Canonului Mare sunt citite în serile următoare, iar în săptămâna a cincea a Postului Mare, canonul se va fi citită integral în cadrul Deniei de miercuri a săptămânii amintite.

Astfel, în seara primei zile din Postul Mare, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi a oficiat prima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul.

Cunoscută drept „Canonul lacrimilor“, creaţia în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe şi cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, cu 250 de strofe sau tropare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *