Mănăstirea Curchi a găzduit în după amiaza zilei un eveniment de o importanță majoră atât pentru Mitropolia Moldovei, precum și pentru Academia de Științe a Moldovei, instituție cu care a fost semnat un acord de colaborare pe un termen de cinci ani.
Documentul a fost semnat de către Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Vladimir și Președintele Academiei, Domnul Gheorghe Duca, în urma unei fructuoase colaborări stabilite între instituții.
Acest eveniment vine ca o continuitate logică a unui șir de proiecte desfășurate în comun, fiind, totodată, un garant al colaborării prodigioase ulterioare.
ÎPS Mitropolit Vladimir a dat o apreciere deosebită acestui eveniment, mulțumindu-i Domnului Duca, precum și savanților prezenți pentru implicarea lor activă în procesul de promovare a valorilor moral-spirituale, precum și a susținerii permanente a inițiativelor venite din partea slujitorilor Mitropoliei Moldovei.
La rândul său, Președintele Academiei a mulțumit Întâistătătorului și clericilor pentru disponibilitatea, entuziasmul și dăruirea lor, arătându-se optimist în ceea ce privește rezultatele colaborării stabilite în incinta istoricei mănăstiri Curchi.
După semnarea acordului au avut loc discuții referitoare la activitățile ce urmează a fi desfășurate în viitorul apropiat. S-a discutat despre editarea volumului enciclopedic ”Mănăstirile Republicii Moldova”, care urmează a fi editat într-o lună.
Totodată Președintele Academiei, Domnul Gheorghe Duca, i-a înmânat Preacuviosului părinte Siluan, starețul mănăstirii Curchi o Diplomă de merit, pentru aprotul considerabil pe care părintele l-a adus la consolidarea realițiilor dintre AȘM și Mitropolie.
În luarea sa de cuvânt Arhim. Siluan a mulțumit înalților oaspeți pentru colaborare și disponibilitatea de a promova valorile dreptmăritoare în mediul academic.
La final, părintele Siluan le-a adus în dar celor prezenți câte un exemplar a volumului de poezie creștină semnat de Schimonahul Irineu (Pânzaru), viețuitor a mănăstirii Curchi, intitulat „Te rog, nu intra în biserică la fel ca în muzeu”.
A consemnat Pr. Mihail Bortă