În Duminica Pogorârii Sfântului Duh PS Siluan de Orhei a liturghisit la Mănăstirea Curchi

În Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, cea a Cincizecimii, Preasfinţitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie unită cu slujba Vecerniei în Biserica principală a mănăstirii Curchi, catedrala cu hramul Naşterea Maicii Domnului.

În cea de-a cincizecea zi după Înviere serbăm Pogorârea Duhului Sfânt sau Duminica Mare, denumită așa pentru importanţa ei în istoria mântuirii. Evenimentul pogorârii Duhului Sfânt peste Sfinţii Apostoli este istorisit în cartea ,,Faptele Apostolilor” , unde se spune că în ziua Cincizecimii iudaice „toţi apostolii erau adunaţi la un loc şi din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet ca de suflare de vânt ce vine repede şi a umplut toată casa unde şedeau ei. Şi li s-au arătat, împărţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei. Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi”.

„Sărbătoarea Ciniczecimii este sărbătoarea Sfintei Treimi, deoarece prin pogorârea Duhului Sfânt, ne încredinţăm de faptul că Dumnezeu este Treimic. Şi anterior, atât din Vechiul Testament, deşi mai vag, cât şi din învăţătura lui Hristos, oamenii au aflat că Dumnezeu este Treimic, dar încredinţarea în legătură cu cele trei ipostasuri ale lui Dumnezeu s-a făcut în ziua Cincizecimii. Astfel, Cincizecimea este sărbătoarea teologiei ortodoxe,” menționează IPS Hieroteos Vlachos.

După citirea pericopei evanghelice, PS Siluan s-a adresat către cei prezenți cu un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța Duminicii de astăzi. „În Duminica Cincizecimii începe şi istoria Bisericii, când după predica Apostolilor s-a constituit prima comunitate creştină în Ierusalim. Duhul Sfânt, promis de Mântuitorul Hristos, a coborât asupra ucenicilor, și i-a făcut lumunători și propovăduitori ai Sfintei Evanghelii. Duhul Sfânt i-a sfințit și i-a întărit. El lucrează și astăzi în Biserica dreptmăritoare și îi sfințeșete pe toți cei care-și doresc o viață în Hristos, ” a menționat Preasfinția Sa.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost urmată de slujba specială a Vecerniei, numită şi a „plecării genunchilor” sau Vecernia Rusaliilor, săvârșită de PS Episcop Siluan, în timpul căreia s-au citit şapte rugăciuni, în genunchi, în numele multitudinii darurilor Sfântului Duh. La final, PS Siluan i-a felicitat pe toți cu prilejul sfintei sărbători, dorindu-se  ca lumina sărbătorii să le umple existența de bucuria duhovnicească a întemeierii Bisericii dreptslăvitoare.

„Vino, lumină adevărată, vino, viață veșnică, vino, taină nerostită, comoară fără de nume, chip dincolo de orice înțelegere, bucurie fără de sfârșit, vino, lumină neînserată, așteptare neînșelătoare a celor ce vor aduce mântuirea! „

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *