În Duminica Învierii fiicei lui Iair Preasfințitul Siluan al Orheiului a liturghisit la Mănăstirea Curchi

În Duminica a XXIV-a după Rusalii (a Învierii fiicei lui Iair ), Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, vicar mitropolitan, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi, înconjurat de preoții slujitori ai așezământului monahal.

În timpul Sfintei Liturghii, PS Siluan a hirotonit cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii noastre pe tânărul Aga Pavlin în treapta de diacon, iar pe diaconul Ion Nistor în treapta de preot pe seama parohiei «Sfânta Treime» din  s. Micleușeni, Strășeni.

Pericopa evanghelică a acestei Duminici îl prezuntă pe Domnul Hristos în cetatea Capernaum, după ce fusese aproape dat afară din ținutul Gadarenilor de niște locuitori la fel de nerecunoscători ca mulți dintre noi, cei de astăzi, care privim cu nesaț către bunurile materiale, mai degrabă decât spre mulțimea de daruri și vindecări primite de Sus. Sfântul Evanghelist Luca prezintă două minuni, săvârșite de Mântuitorul Hristos: vindecarea femeii bolnave de 12 ani de hemoragie și învierea fiicei mai-marelui sinagogii.

Și noi ne asemănăm cu această copilă, înviată de Domnul Hristos, pentru că devenim asemenea morţilor prin păcatele care le săvârşim. Şi atunci El ne prinde de mână şi ne zice: ţie îţi poruncesc, scoală-te!

«Oamenii din ziua de azi L-au pierdut pe Dumnezeu ca punct de reper și nu-și mai pun nădejdea în marea Sa milostivire. Ei își plâng de milă și dau vina pe Dumnezeu, Care singur este Bun, iar atunci când se abat asupra lor necazuri și năpaste, ei rup orice legătură cu Singurul care ar putea să-i izbăvească din moarte,» ne spune arhim. Zaharia Zaharou.

Chiar dacă oamenii uită despre acest adevăr, cu toții vom trece de la moarte, la viață, de noi depinde însă cum va fi această nouă viață. Meditând la cele viitoare părintele Simeon Kraiopolous, menționează: «Și după cum a înviat El vom învia și noi. Ceea ce este Hristos după înviere, aceea va deveni și omul atunci când se va uni cu Hristos. Nu este doar un om bun. Creștin înseamnă un mic Hristos. În cele din urmă, pe fiecare dintre noi Hristos îl face ceea ce este El însuși. Nu doar ne povățuiește dinafară, El vine înlăuntrul nostru și ne ia în Sine, ne unim cu El și devenim asemenea Lui. Asemenea lui Hristos încă din această viață. Ne vom întregi în viața de dincolo.»

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, PS Siluan a subliniat faptul că Învierea fiicei lui Iair, dimpreună cu celelalte învieri relatate în Sfintele Evanghelii, îl arată pe Hristos ca stăpânitor al vieții și al morții. „Scopul minunii Învierii fiicei lui Iair este de a arăta că menirea omului este dincolo de mormânt, și anume să trăiască veşnic în iubirea Preasfintei Treimi, în Împărăţia cerurilor; iar prin săvârșirea ei, Mântuitorul ne-a arătat că El  este Daruitorul vieții celei adevărate,  pentru cei care o caută și vor să o trăiască alături de El” – a menționat Preasfinția Sa.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul mănăstirii Curchi, dirijat de dl Dumitru Buga.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *