În Duminica a VII-a după Paști Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, a liturghisit la Mănăstirea Curchi

În Duminica a VII-a după Paști (a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic), Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

În această duminică, Biserica Ortodoxă îi pomeneşte pe Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic. Acest sinod a avut loc la Niceea în anul 325 d. Hr. și a instituit regula pentru toate Sinoadele Ecumenice ulterioare. A abordat în primul rând problema arianismului, stabilind o primă formă a Crezului și o primă regulă pentru calcularea datei Paștilor.

Textul Evangheliei rânduit pentru această duminică prezintă „Rugăciune arhierească a lui Iisus” (In 17, 1-13), care reprezintă „confesiunea” pe care Hristos o face despre Sine înainte de Pătimirea Sa. Motivul pentru care Hristos Se prezintă pe Sine și pe Tatăl este proclamarea, revelarea și intrarea omului în viața veșnică: „Aceasta este viața veșnică: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Iisus Hristos, pe Care l-ai trimis” (Ioan 17, 3). În Grădina Ghetsimani Mântuitorul s-a rugat pentru noi toţi, toți acei care vom dori să-L urmăm. În vreme ce oamenii Îi pregăteau paharul suferinței, sudorii și sângelui, El S-a rugat ca Tatăl Său să le dea oamenilor viața veșnică. S-a rugat pentru unitatea noastră, pentru unitatea noastră cu El și unitatea cu Dumnezeu-Tatăl.

În cuvântul adresat către cei prezenți PS Siluan a evidențiat principalele învățături duhovnicești ce se desprind din fragmentul evanghelic.

“Părinte Sfinte, păzeşte-i în numele Tău, în care Mi I-ai dat,” – prin această rugăciune pe care Mântuitorul o înalță înainte de pătimirea Sa, ne îndeamnă la unitatea credinței și a Bisericii Sale. Astfel, se ruga pentru ucenicii săi, să-i păzească în unitate și sfințenie, dar și pentru toți credincioșii care le vor urma lor. Despre această unitate ne vorbesc și Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic, care au depus mari eforturi ca să asigure unitatea Bisericii în adevărul și exactitatea dogmei, l-au combătut pe Arie și ne-au dăruit primele șapte articole ale Crezului. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca, urmând exemplul Sfinților Părinți, amintiți astăzi, să fim și noi mărturisitori ai învățăturii Sfinte ai Bisericii, pentru care și-au dat viața atâția mucenici de peste veacuri!” a menționat Preasfinția Sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *