Hramul orașului Orhei marcat prin slujire arhierească la Catedrala episcopală „Sf. Mare Mucenic Dumitru”

(Mare apărător te-a aflat întru primejdii lumea, purtătorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe păgâni. Deci precum mândria lui Lie ai surpat și la luptă îndrăzneț ai făcut pe Nestor, așa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.)

Astăzi, 8 noiembrie 2019, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul spiritual al orașului Orhei și al Catedralei episcopale, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al întregii Moldove, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală  „Sf. Mare Mucenic Dumitru” din orașul Orhei.

Cu acest prilej de sărbătoare pentru întreg Vicariatul de Orhei, în dimineața zilei, sub dangătul festiv al clopotelor catedralei centrale a urbei, Ierarhul Orheiului a fost întâmpinat de slujitorii și enoriașii catedralei episcopale.

PS Siluan și-a manifestat bucuria cu privire la faptul că la Sfânta Liturghie a fost prezent un număr atât de mare de creștini, având în frunte și reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ceea ce demonstrează continuitatea obiceiului străbun, când cârmuitorii erau cei dintâi care mergeau să se închine în Biserică.

În cuvântul predicatorial, Preasfintitul Siluan a vorbit despre Marele Mucenic Dumitrie,  Izvorâtorul de Mir, care este un model exemplar de viață creștină, care l-a venerat pe Hristos toată viața. Sfântul Mare Mucenic, un vestit tămăduitor de boli și făcător de minuni în Tesalonic, a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea, în vremea împăraților Diocletian și Maximilian Galeriu (care au domnit între anii 284 – 311), recunoscuți în imperiu pentru persecuțiile aprige îndreptate împotriva creștinilor.

Ierarhul a menționat că în rugăciunile noastre trebuie să îi cerem Sfântului  Mare Mucenic Dimitrie, să ne dăruiască râvnă din râvna sfântului, curaj şi putere de a trece peste toate încercările pe care un creştin le poate întâlni în lumea această, ştiind că răsplata celor care îl mărturisesc pe Domnul multă este în Ceruri.

Totodată, Episcopul bisericilor din cuprinsul raionului Orhei a adresat slujitorilor și credincioșilor orheieni un mesaj de felicitare cu prilejul celebrării Hramului orașului:

„În fiecare an la 8 noiembrie, orașul Orhei îmbracă straie de sărbătoare cu prilejul Hramului localității, prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Sărbătoarea hramului trebuie să ne adune în acelaşi duh al rugăciunii, al trăirii unor clipe de bucurie, când este proslăvit protectorul orașului nostru, e prilejul comuniunii, împărtăşirii din cele dumnezeieşti şi apoi al comunicării cu semenii noştri. Având în inimi credință curată și rugându-ne sincer, ca Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, care ocrotește orașul nostru și Bunului Dumnezeu, să asculte smerita noastră rugăciune și să ne vegheze neamul, orașul, familiile şi să ne binecuvânteze în toate activităţile noastre”, a menționat Preasfinția Sa.

După Sfânta Liturghie, a fost oficiat și slujba unui Te Deum de mulțumire Atotțiitorului Dumnezeu și Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, pentru sănătatea slujitorilor, a ctitorilor, a enoriaşilor şi a tuturor celor care în ziua pomenirii Sfântului îşi sărbătoresc ziua onomastică.

Slujba divină a fost înfrumusețată de corulul mănăstirii Curchi, condus de dl Dumitru BUGA.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *