„După darul pe care l-a primit fiecare, slujiţi unii altora…”(I Pt. 4, 10) Gala Tineretului Ortodox, Ediția a IV-a

Nimeni să nu dispreţuiască tinereţile tale, ci fă-te pildă credincioşilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinţa, cu curăţia. (I Timotei 4, 12)

Duminică, 09 februarie 2020, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, a fost inaugurată cea de-a patra ediţie a Galei Tineretului Ortodox, eveniment desfășurat anual de Sectorul Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret în duminica dinaintea Întâmpinării Domnului.

Ediția din acest an a fost găzduită de Liceul Teoretic „Meșterul Manole” din satul Sălcuța, raionul Căușeni. Evenimentul a debutat cu Sf. Liturghie, oficiată de către PS Siluan, Episcop de Orhei, vicar mitropolitan, și a slujitorilor din eparhii la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din localitate.

În succesiunea de activități ale zilei a urmat o agapă creștină, fiind urmată de partea festivă a Galei  care s-a desfășurat la Liceul Teoretic „Meșterul Manole”.

În discursul rostit în debutul evenimentului, Preasfinţitul Siluan, a menționat că: „Am trăit astăzi bucuria unei rugăciuni comune, într-o atmosferă de care ne vom aminti multă vreme, căci am fost uniți de sentimentul că aparținem unei Biserici vii și lucrătoare. Cred că întreaga noastră slujire este consacrată tinerilor, căci ei sunt viitorul nostru. Iar îndemnul Bisericii către tineri rămâne același, să-și trăiască frumos tinerețea, dar neapărat cu Hristos, căci orice lucrare care nu-l are la bază pe Dumnezeu, nu este durabilă și nu poate da roade adevărate, demne de această viață și cu atât mai mult vrednice de Împărăția Cerurilor”

În continuare cuvântul i s-a oferit dnei Liuba Pleșca, directoarea instituției, care a salutat organizarea unor astfel de evenimente, specificând că realizările frumoase ale Liceului „Meșterul Manole” se datorează parteneriatului dintre Biserică și Școală, a activităților și implicării cu multă dragoste și dăruire a preoților din localitate atât în viața comunității, cât și în educarea generației în creștere.”

Biserica lui Hristos îi cheamă pe tinerii să fie mărturisitori ai iubirii lui Hristos, îi îndeamnă să rămână mădulare vii și candele aprinse pentru întreaga societate. Iar tinerii care s-au reunit la ediția Galei Tineretului din acest an, ne-au convins că sunt deschiși către multă muncă și jertfă, către valorificarea darurilor primite pentru ca lumina lui Hristos să lumineze tuturor!

La eveniment au evoluat Ioan Dobreanschi, cercul de retorică și Voluntariat din cadrul Liceului Costești, raionul Ialoveni, membrii centrului Social Sfântul Filaret cel Milostiv de pe lângă Biserica Nicolae, Costești, poeta Raisa Plăieşu, Hariton Leancă, Ioan Jelihovschi, Oltea Boldureanu, Nichita Pripa, interpreta Silvia Stati, tinerii din cadrul cercului de creație a LT ”Boris Dînga”, or. Criuleni,  elevii Liceul Teoretic ”Ion Luca Caragiale”, Orhei  care au prezentat un recital de cântece şi poezii. Au încheiat programul artistic corul Buna Vestire și corul profesorilor liceului.

Părintele Octavian Moșin, paroh al Bisericii „Întâmpinarea Domnului” și președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret, a prezentat cartea „Învață și crede”. „Este o sărbătoare și o bucurie dublă pentru Liceul „Meșterul Manole” și Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din localitate.  Ne bucurăm cu toții de prezența a peste 200 de tineri din toate colțurile republicii, care și-au dat întâlnire la Gala Tineretului Ortodox. Tot astăzi vă prezentăm și o nouă apariție editorială, care descrie frumoasa conlucrare dintre Biserică și Școală și la care am muncit împreună cu d-ul Vladimir Sărătilă. Cred că această lucrare ar putea purta și un alt titlu: „Biserica din satul Sălcuța, o parohie model pentru meleagurile noastre” , a menționat pr. Octavian în discursul său.

Pentru Gala Tineretului Ortodox au fost pregătite menţiuni pentru cele mai active instituţii şi persoane din sânul Bisericii, care se jertfesc pe acest tărâm al creşterii şi educării tinerelor vlăstare ortodoxe.

De diplome de excelenţă s-au invrednicit premianţi:

Categoria ”Promovarea valorilor creștine”

-Liceul Teoretic ”Meșterul Manole”, s. Sălcuța, r. Căușeni
-Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova
-Liceul Teoretic Costești, r. Ialoveni
-Asociația Ortodoxă ”Valeriu Gafencu”, or. Cimișlia
-Asociația Tinerilor Ortodocși din Sadaclia, r. Basarabeasca
-Liceul Teoretic ”I. L. Caragiale”, or. Orhei
-Liceul Teoretic ”B. Dînga”, or. Criuleni
-Asociația Studenților Creștini Ortodocși din Moldova

Categoria „Profesorul de religie” 

-Dumitru Tolico, LT „M. Eminescu”, mun. Chișinău
-Veaceslav Iordachescu, șef Cabinetul Metodic, Mitropolia Moldovei

Categoria „Performanțe la ora de religie” 

-Vasile Manica, LT ”Hyperion”, or. Durlești, mun. Chișinău
-Preoteasa Olesea Manole, Gimnaziul Rădeni, r. Strășeni
-Ana Buzila, director adjunct LT „Alexandru cel Bun”, or. Sîngera, mun. Chișinău

Categoria „Misionarul anului”

-Iov (Cristea), Mănăstirea Curchi
-Adrian Ciobanu, parohia ”Sf. Irh. Nicolae”, s. Pelinia, r. Drochia
-Ioan Țuțuianu, LT ”B. Dînga”, or. Criuleni
-Ioan Scutaru, LT Costești, r. Ialoveni

Categoria „Voluntarul anului”

-Serghei Crudu, președinte, Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate, Mitropolia Moldovei
-Mihai Chistol
-Academia ”Ștefan cel Mare”
-Andrei Gheniță
-Oxana Borta
-Valentina Creţu
-Irina Popa
-Maxim Talpă
-Marin Ganja
-Gheorghe Scobioală

Categoria „Cântare duhovnicească”

Corul ”Buna Vestire”, s. Sălcuța, r. Căușeni

Categoria „Liceanul anului”

Ioan Dobreanschi, LT ”Meșterul Manole”, s. Sălcuța, r. Căușeni

Categoria „Studentul anului”

Lucia Cozonac, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Categoria „Debutantul anului”

Clubul tinerilor ”Filocalia”, or. Orhei

Biserica își exprimă bucuria de a avea tineri pentru care veșmintele curăției, a purității și evlaviei sunt cele care nu pot fi influențate de croielile lumii. Tineri, care știu să-și puie la baza vieții îndemnurile Apostolului: După darul pe care l-a primit fiecare, slujiţi unii altora, ca nişte buni iconomi ai harului celui de multe feluri al lui Dumnezeu. 
     Dacă vorbeşte cineva, cuvintele lui să fie ca ale lui Dumnezeu; dacă slujeşte cineva, slujba lui să fie ca din puterea pe care o dă Dumnezeu, pentru ca întru toate Dumnezeu să se slăvească prin Iisus Hristos, Căruia Îi este slava şi stăpânirea în vecii vecilor. Amin.” (I Petru 4, 7-11)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *