În Duminica Vameşului şi a Fariseului PS Siluan s-a aflat în mijlocul credincioșilor din s. Sălcuța, r. Căușeni

„Mergând în viață pe calea dreaptă să urmăm înțelepciunii celei dorite a vameșului și să fugim de trufia cea urâtă a fariseului, ca să fim vii” (Triod).

În Duminica Vameşului şi a Fariseului, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei și Vicar al Mitropoliei Moldovei, având binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul credincioșilor parohiei cu hramul  ”Adormirea Maicii Domnului”  din s. Sălcuța, r. Căușeni.

Biserica din localitate a devenit neîncăpătoare,  alături de enoriașii acesteia, la slujbă au participat și slujitori și tineri din cadrul eparhiilor și protopopiatelor din cuprinsul Mitropoliei Moldovei, adunați pentru a participa la Gala Tineretului Ortodox, ediția a IV-a.

La Vohodul mic, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, pentru merite deosebite în rodnica activitate pastoral-misionară și socială, Protoiereul mitrofor Grigore Jelihovschi a fost decorat cu Ordinul bisericesc „Sf. Ier. Gavriil Bănulescu-Bodoni” de gradul II, protoiereul Nicolae Jelihovschi cu dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la Heruvic, preotul Serghei Jelihovschi – cu dreptul de a purta Cruce de aur, iar preotul Ioan Bacal cu dreptul de a purta camilafcă.

Duminica Vameşului şi a Fariseului mar­chează în­ce­pu­tul perioadei Tri­o­dului, care durează 10 săp­tă­mâni, primele trei fiind pregătitoare, urmând şap­te săptămâni ale Postului Mare. Începând cu Duminica Vameşului şi a Fariseului,  pășim pe prima treaptă a urcușului spre Înviere, iar pentru a ajunge în vârful acestuia, va trebui să învățăm să pogorâm în iadul propriilor păcate, să-I cerem Mântuitorului lacrimi de pocăință, rugăciunea smerită a vameșului și curajul de a păși pe calea către mântuire.

Este cel mai potrivit timp pentru  a revedea cât de vie și lucrătoare este credința noastră, cât de mult ne regăsim în Vameșul sau Fariseul din pilda pe care Biserica ne-o propune spre  luare aminte la începutul Triodului.

„Prin smerenie, chiar dacă nu ai fapte, multe păcate ți se iartă. Iar faptele fără de smerenie nu-ți sunt de niciun folos; dimpotrivă, multe rele ne gătesc nouă faptele fără de smerenie”, ne spune Sfântul Isaac Sirul.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, PS Siluan, a accentuat  importanța adevăratei pocăințe și a smereniei, având drept model rugăciunea vameșului: „Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului!”.

„Această duminică reprezintă începutul pre­gă­ti­rii noastre pentru urcuşul pos­tului, duminica în care Biserica ne îndeamnă să ne ri­dicăm din starea de păcat, să ne prezentăm în faţa lui Dum­nezeu cu inima curată, cu sme­re­nie, fără să ne socotim mai buni decât semenii noştri, ci mai curând socotindu-ne fieca­re dintre noi ca „cel dintâi pă­că­tos“ şi să cerem ca Dum­nezeu să se milostivea­scă de pă­­catele noastre, fiind în­cre­din­ţaţi de cuvintele Mân­tui­to­ru­lui, că „numai cel ce se sme­reş­te pe sine se va înălţa“.

Să începem calea Triodului trecând prin ușa pocăinței, care este Duminica Vameșului și a Fariseului, cu această hotărâre: Să fim mai smeriți! Să ne nevoim cu nevoința cea bună, căci nevoință este Triodul – nevoință este Postul Mare,” a subliniat Preasfinția Sa.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, a fost oficiat un Tedeum de mulțumire. În continuare Ierarhul Orheiului le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru rugăciunea comună din această zi, pentru lucrările frumoase realizate în această parohie. Totodată ierarhul a adresat un mesaj de felicitare prot. Grigore Jelihovschi, care a ajuns la o frumoasă și nobilă vârstă de 70 de ani.

La rândul său părintele-paroh Nicolae Jelihovschi, și-a manifestat recunoștința față de Preasfinția Sa, mulțumindu-i pentru bunăvoință, binecuvântare și prezența în mijlocul credincioșilor. După Sfânta Liturghie, participanții la cea de a patra ediție a Galei Tineretului Ortodox s-au îndreptat către Liceul Teoretic „Meșterul Manole”, unde a avut loc prezentarea diverselor organizații religioase ce desfășoară activități cu și pentru tineri și un program artistic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.