Duminica Tomii prăznuită de obștea Mănăstirii Curchi

Îndată ce a trecut Săptămâna Luminată a Paștilor, Sfânta noastră Biserică, prin pilda Sfântului Apostol Toma, îi întreabă pe unii: „Ați rămași credincioși Domnului în săptămâna care a trecut?”, iar altora le dă lecția: „Luați seama, și de acum înainte nu fiți necredincioși, ci credincioși”.

În duminica a II-a după Paști – ziua cinstirii Apostolului și Martirului Toma – PC Părinte Arhim. Siluan (Șalari), Starețul Sfintei Mănăstiri Curchi, împreună cu preoții și diaconii mănăstirii și cu participarea a numeroși credincioși, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în catedrala „Nașterea Maicii Domnului”.

În cadrul slujbei, Starețul a rostit ectenia întreită morțească, rugându-se stăruitor pentru odihna și iertarea păcatelor celor din veac adormiți ctitori, miluitori, binefăcători, părinți și frați ai Sfintei Mănăstiri, precum și pentru toți creștinii ortodocși de pretutindeni, care au trecut în veșnicie.

Pilda Apostolului Toma, rânduită de Sfânta Biserică a se citi în a doua duminică după Înviere, ne dă o lecție pentru toți: Nu fi necredincios, ci credincios!

Vă îndemnăm fraților, cu îndemnul pe care l-a adresat Apostolul Pavel efesenilor: „Luaţi bine seama cum umblaţi: nu ca nişte neînţelepţi, ci precum cei înţelepţi, răscumpărând vremea, căci zilele rele sunt. De aceea nu fiţi fără minte, ci înţelegeţi care este voia Domnului. Să nu vă îmbătaţi de vin, în care este pierzanie, ci vă umpleţi de Duh, vorbind între voi în psalmi şi’n laude şi’n cântări duhovniceşti, lăudând şi cântând în inimile voastre Domnului, întotdeauna pentru toate mulţumind lui Dumnezeu şi Tatăl în numele Domnului nostru Iisus Hristos, supunându-vă unul altuia întru frica lui Hristos” (Efes. 5,15-21). Căci făcând astfel, vom împlini negreșit ceea ce dorește și așteaptă Domnul de la fiecare dintre noi: Nu fi necredincios, ci credincios. Amin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *