Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, la Mănăstirea Curchi

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Duminica Înfricoşatei Judecăţi sau Duminica lăsatului sec de carne este a treia duminică a Triodului. Este duminica următoare după Duminica Fiului Risipitor şi înainte de Duminica Izgoniriilui Adam din Rai. Aceasta este cea de-a treia săptămână a perioadei pregătitoare a Postului Mare din Biserica Ortodoxă.

Această duminică mai este numită şi Duminica lăsatului sec de carne, deoarece în mod tradiţional, este ultima zi în care se mănâncă produse din carne înainte de Postul cel Mare.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul a adus în fața ochilor sufletești ale credincioșilor prezenți scena Înfricoșătoarei Judecăți, eveniment relatat de Sfântul Apostol și Evanghelist Matei 25, 31-46.

„Citirea din Evanghelie din această duminică constă din parabola lui Hristos despre Judecata de Apoi. Această citire este în continuarea celor din duminicile anterioare şi învaţă că nu este suficient să Îl vedem pe Iisus, să ne vedem aşa cum suntem şi să ne întoarcem acasă la Dumnezeu ca fiul Său rătăcitor.

Biserica învaţă că, pe lângă cele de dinainte, mai este nevoie să devenim fiii lui Dumnezeu urmându-L pe Hristos, Fiul Său Unul-Născut şi văzându-L pe Hristos în fiecare om şi slujindu-i lui Hristos prin slujirea aproapelui nostru.

Să ne gândim la cuvintele Sfântului Iacob care scrie: „Aşa să vorbiţi şi aşa să faceţi, ca unii care veţi fi judecaţi prin legea libertăţii (Iac.2,12)”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *